Урожай зерна може скоротитися цього року ще на 37%, – НААН

9 березня 2023, 14:44Новини276

Этот материал также доступен на русском

За попередніми оцінками, в 2023 році в Україні буде на 45% скорочено посівні площі під зерновими культурами та на 50-60% менше буде отримано врожаю зернових в порівнянні з 2021 роком.

  • Посилання скопійованоlink copied

Прогнозований валовий збір зерна у 2023 році може скласти 34 млн тонн, що на 37% менше показника 2022 року та на 60% менше показника 2021 року.

Про це повідомляють у Національній академії аграрних наук України, – пише БЦ.

Щодо олійних культур, то цьогоріч очікується валовий збір 19,3 млн тонн, що на 13% більше показника 2022 року та на 15% менше показника 2021 року.

Зазначається, що за попередніми оцінками, в 2023 році в Україні буде на 45% скорочено посівні площі під зерновими культурами та на 50-60% менше буде отримано врожаю зернових в порівнянні з 2021 роком.

“Причинами такого скорочення також є: зменшення всіх посівних площ, зміна структури посівів та зниження врожайності зернових культур. Крім того, нестача фінансування та необхідність суттєвої економії спричинили зниження кількості внесених добрив на 50-60%”, – пояснили в НААН.

Крім того, значні площі посівів кукурудзи залишились в полях не зібраними. Внаслідок чого, очікуваний рівень урожайності може знизитись (залежно від регіону і культури) на 15-30% порівняно з середньою урожайністю минулих років.

Наголошується, що зменшення площі посівів озимих культур в Україні можливо частково компенсувати за рахунок нарощування площ під ярими культурами під час посівної кампанії 2023 року. Але це значною мірою буде залежати від успіхів ЗСУ на фронті і стану звільнених земель, зауважили експерти. Джерело: https://biz.censor.net/n3404620

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму