У ПЦУ роз’яснили, коли цьогоріч свято Миколая

30 листопада 2022, 18:00Новини909

Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах за спільним рішенням настоятеля і громади богослужіння Різдва Христового може бути звершене 25 грудня

  • Посилання скопійованоlink copied
У Православній церкві України роз’яснили вірянам, що дати відзначення всіх зимових свят цьоріч залишаються тими ж, що і минулого року, тож свято Миколая відзначатиметься 19 грудня.

Як передає Укрінформ, про це ПЦУ повідомляє у Фейсбуці.

Багато вірян нині цікавляться, у який день цьогоріч відзначатимемо свято на честь святителя Миколая Чудотворця: 6 чи 19 грудня“, – ідеться у повідомленні.

Як зауважили в ПЦУ, «не було ухвалене рішення про зміну календаря, хоча обговорення цієї можливості триває, тож дати відзначення всіх зимових свят залишаються тими ж, що і минулого року».

  • 19 грудня відзначається свято святителя Миколая Чудотворця,
  • 7 січня – Різдво Христове,
  • 14 січня – святителя Василія Великого,
  • 19 січня – свято Хрещення Господнього.

«Водночас, враховуючи всі обставини (зокрема війну) та суспільний запит, Священний Синод Православної Церкви України постановив, що в окремих громадах богослужіння Різдва Христового може бути звершене 25 грудня. Це можливе лише за спільним рішенням настоятеля і громади. Таке богослужіння не заміняє служб різдвяного циклу, визначених традиційним календарем, а є лише додатковою можливістю прославити подію Христового Різдва тим, хто бажає це зробити 25 грудня», – зауважили у ПЦУ.

Також у разі прийняття такого рішення та звершення богослужіння до Київської Митрополії має бути передана письмова інформація про кількість його учасників. Ця інформація вивчатиметься при розгляді реальної церковної потреби в переході на новоюліанський календар.

«Тож цього року продовжуємо відзначати церковні свята у звичні нам дати. А можливі календарні зміни можуть відбутися за запитом вірян, вираженим не лише у словах, але й діях», – підкреслили у ПЦУ.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?