Проблемні борги

Справа близька до банкрутства: борги Енергоринку сягають 30 млрд грн

1 липня 2021, 12:26Новини211

Этот материал также доступен на русском

У господарських судах України перебувають на розгляді справи за позовами виробників е/е на суму 22,3 млрд грн. У разі стягнення таких грошей державна компанія ризикує збанкрутувати.

  • Посилання скопійованоlink copied

ДП «Енергоринок» накопичило борги перед учасниками ринку електроенергії в розмірі майже 30 млрд грн. Станом на 2021 рік компанія отримала 169 претензій від виробників е/е на суму 16,1 млрд грн. На сьогодні вся діяльність «Енергоринку» полягає у супроводі судових спорів з метою стягнення боргів, оскільки продаж електроенергії підприємством було припинено ще у 2019 році, – повідомляє finance.ua.

Це випливає з листа держпідприємства до секретаря РНБО з проханням сприяти прийняттю Верховною Радою законів, необхідних для запобігання кризи на ринку електроенергії.

Серед основних причин накопичення боргів — анексія Криму і окупація Донбасу, куди триває поставка електроенергії, відсутність повного покриття собівартості вугілля державними вугледобувними підприємствами і низький рівень оплат з боку підприємств водопровідно-каналізаційного господарства.

Згідно з інформацією, в господарських судах України перебувають на розгляді справи за позовами виробників е/е на суму 22,3 млрд грн. У разі стягнення таких грошей державна компанія ризикує збанкрутувати.

Згідно з фінансовим звітом, «Енергоринок» за I квартал 2021 року отримав 68,7 млн чистих збитків. Станом на кінець березня підприємство володіло активами на 21,9 млрд грн, що на 1,1 млрд грн менше, ніж у березні 2020 року.

У червні минулого року Верховна Рада прийняла закон Про заходи для погашення заборгованості, що утворилася на оптовому ринку електричної енергії. Однак реалізація цього закону, на думку «енергоринку», знаходиться під питанням.

Нагадаємо, що найбільш збитковими в Україні за підсумками 2020 року є держпідприємства «Укренрего», «Нафтогаз» і Укрзалізниця”. Їх загальний збиток сягає 57 млрд грн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів