НБУ встановив додаткові вимоги до заявників, які хочуть отримати авторизацію діяльності на платіжному ринку України

3 березня 2023, 09:35Новини267

Этот материал также доступен на русском

Таке посилення вимог до надавачів фінансових платіжних послуг спрямоване на унеможливлення отримання ліцензій «недоброчесними» учасниками ринку

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк продовжує працювати над підвищенням стабільності та прозорості ринку небанківських фінансових послуг, зокрема платіжних, а також посиленням захисту їхніх користувачів.

З цією метою Національний банк уніс зміни до порядку здійснення авторизації діяльності надавачів фінансових платіжних послуг та обмежених платіжних послуг та встановив додаткові вимоги до заявників, які мають намір отримати авторизацію діяльності на платіжному ринку України. Такі вимоги повинні також виконуватися протягом усього строку дії авторизації.

Зокрема, встановлені додаткові вимоги в частині:

  • ділової репутації та професійної придатності відповідального працівника за проведення фінансового моніторингу;
  • технічних та інших умов, необхідних для надання фінансових платіжних послуг (наявність комп’ютерної техніки, належних облікових та реєструючих систем, приміщення за місцезнаходженням заявника);
  • відсутності виявлених фактів порушень у сфері фінансового моніторингу та сфері реалізації спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) протягом одного року, що передує даті подання до Національного банку пакета документів для авторизації.

У зв’язку з цим:

І. Заявники, які мають чинну ліцензію на переказ та вже подали до Національного банку пакети документів для переліцензування, повинні:

1) надати Національному банку запевнення (у довільній формі) щодо відповідності встановленим регулятором вимогам (протягом п’яти робочих днів із дня набрання чинності цими вимогами);

2) подати до Національного банку власну політику винагороди (протягом 30 робочих днів із дати авторизації);

3) провести опитування користувачів щодо наявності в них відносин із країною-агресором та надати Національному банку інформацію про результати такого опитування (протягом 60 робочих днів із дати авторизації).

ІІ. Заявники, які мають чинну ліцензію на переказ і подаватимуть документи для отримання авторизації вперше або повторно (пакети документів яких було залишено без розгляду), мають подавати документи для отримання авторизації з урахуванням нових вимог, зокрема разом з іншими документами подати нову заяву з підтвердженням відповідності новим вимогам. Також вони зобов’язані протягом 30 робочих днів із дати авторизації подати власну політику винагороди та протягом 60 робочих днів із дати авторизації – провести опитування користувачів щодо наявності в них відносин із країною-агресором і надати Національному банку інформацію про результати такого опитування.

ІІІ. Заявники, які подаватимуть документи для отримання авторизації вперше, мають надати Національному банку пакет документів з урахуванням нових вимог, зокрема разом з іншими документами – оновлену заяву, власну політику винагороди тощо.

Таке посилення вимог до надавачів фінансових платіжних послуг спрямоване на унеможливлення отримання ліцензій «недоброчесними» учасниками ринку та недопущення потрапляння на ринок фіктивних учасників чи компаній-оболонок, особливо в умовах дії воєнного стану в Україні, а також забезпечення додаткових гарантій прозорості українського фінансового ринку та унеможливлення його використання у цілях держави-агресора.

Також це сприятиме мінімізації ризиків, пов’язаних із наданням фінансових платіжних послуг, та забезпеченню достатнього захисту користувачів платіжних послуг.

Крім того, строк для переліцензування заявників, які мають ліцензії на переказ коштів у національній валюті без відкриття рахунків, продовжено з шести до дев’яти місяців.

Відповідні норми містить постанова Правління Національного банку України від 01 березня 2023 року № 14 “Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України щодо порядку здійснення авторизації діяльності надавачів фінансових платіжних послуг”, що набирає чинності з 03 березня 2023 року.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму