Огляд ЗМІ

Якщо воєнний стан буде продовжено, будуть продовжені і кредитні канікули — Коробкова

18 травня 2022, 16:45Новини1535

Этот материал также доступен на русском

Кредитні канікули передбачені лише для тих, хто взяв кредити до 24 лютого

  • Посилання скопійованоlink copied

Більшість фінустанов запровадили кредитні канікули лише до 1 червня 2022 року. Але за словами голови ради Незалежної асоціації банків України Олени Коробкової ця дата не є остаточною.

“Ця дата виникла тому, що всі сподівалися на нетривалий перебіг війни. Спершу воєнний стан було введено до кінця квітня, потім продовжено до кінця травня. З огляду на це, банки запровадили кредитні канікули до червня. Якщо воєнний стан буде продовжено, відповідно, будуть продовжені і кредитні канікули. Ніхто з банків не скаже, що все, більше жодних відстрочок”, – пояснює голова ради НАБУ.

Як відомо, ще у березні 2022 року понад 80% клієнтів виконали свої зобов’язання за кредитними угодами. Орієнтовно 20% скористалися кредитними канікулами. У квітні у банках спостерігалась аналогічна тенденція. Але в травні, судячи з комунікації, яку банки підтримують зі своїми клієнтами, частка позичальників, які розраховують скористатися кредитними канікулами, ймовірно, зросте. Усе залежить від регіону, активності бойових дій, від того, втратила людина роботу чи ні.

Олена Коробкова наголосила, що “кредитні канікули — це не прощення боргу. Банки не застосовують жодних штрафних санкцій за прострочення виплат, але відсотки за користування кредитом продовжують нараховувати. Адже банки мають зобов`язання перед своїми вкладниками. Так, банки жертвують своїми прибутками, та не можуть жертвувати грошима інших людей. Тому в будь-якому випадку відсотки та тіло кредиту треба сплачувати. Звісно, якщо хтось опинився в скрутній ситуації і не має можливості цього робити, можна скористатися кредитними канікулами. Головне, щоб позичальник був на зв’язку з банком, доводив до його відома свою ситуацію”.

Також в НАБУ нагадали, що кредитні канікули передбачені лише для тих, хто взяв кредити до 24 лютого.

“Зараз клієнти усвідомлюють, що беруть позику під час воєнних дій, і, відповідно, оцінюють власні можливості. Вони зуміли довести банку, що зможуть обслуговувати цей кредит і розуміли свою відповідальність перед банком. Та якщо все ж таки труднощі виникають — розмовляйте з банком. Рішення знайдуться”, – впевнена Коробкова.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review; Влада i люди
Найбільше підприємці взяли антикризових кредитів – 59,2 млрд грн

НАБУ

Статті • Влада i люди
Законопроєкт 7441-1 потребує якісних доопрацювань

НАБУ

Статті • Влада i люди
Україна «годує» не лише себе, але й інші країни, що розраховують на наш урожай. Це розуміють і влада, і банки

НАБУ

Статті • Влада i люди
Зростання чистого кредитного портфеля банків набуло неабияких темпів – понад 40% за рік. Та чи достатні темпи цього зростання?

НАБУ

Статті • Влада i люди
Які переваги бізнес може отримати від повноцінного ринку факторингу

НАБУ

Статті • Влада i люди
Чого найбільше побоюються позичальники та що насправді потребує уваги