Електроенергія подорожчає більш ніж удвічі

17 листопада 2021, 09:06Новини307

Этот материал также доступен на русском

Незважаючи на те, що комунальні тарифи цього опалювального сезону влада обіцяє не підвищувати, вже з травня за комуналку доведеться платити суттєво більше

  • Посилання скопійованоlink copied

Незважаючи на те, що комунальні тарифи цього опалювального сезону влада обіцяє не підвищувати, вже з травня за комуналку доведеться платити суттєво більше. Національний банк прогнозує, що у найближчі чотири роки тарифи на електроенергію для населення зростуть щонайменше вдвічі. Крім того, швидше за все, владі доведеться також відпускати у вільне плавання тарифи на газ та тепло. Принаймні на цьому наполягає МВФ, – пише Україна Комунальна.

Електрика дорожчатиме чотири роки

Нещодавно НБУ опублікував черговий інфляційний звіт, у якому регулятор зробив прогноз щодо зростання тарифів на електроенергію найближчим часом. На думку експертів Нацбанку, тарифи підвищуватимуть до економічно обґрунтованого рівня зі швидкістю 20-25% на рік. Щоб досягти цього економічно обґрунтованого рівня (зараз він становить близько 3,5 грн за кіловат*год), потрібно буде підвищувати вартість електроенергії близько чотирьох років.

Наразі тариф на електроенергію для побутових споживачів становить: 1,44 грн за кВт*год (для тих, хто споживає менше 250 кВт*год), 1,68 грн за кВт*год для тих, хто перевищує встановлений ліміт.

Якщо прогноз НБУ виявиться вірним, то до кінця 2022 року тарифи на електроенергію можуть зрости на 20-25%, а саме:

1,73-1,80 грн за кВт*год для тих, хто споживає менше 250 кВт*год на місяць, 2,02-2,10 грн за кВт*год за споживання більше 250 кВт*год на місяць. На кінець 2023-го вони вже можуть становити: 2,07-2,25 грн за кВт*год для тих, хто споживає менше 250 кВт*год на місяць, 2,42-2,63 грн за кВт*год. 250 кВт * год на місяць.

До кінця 2024 року тарифи підвищаться до: 2,49-2,81 грн за кВт*год для тих, хто споживає менше 250 кВт*год на місяць, 2,90-3,28 грн за кВт*год за споживання більше 250 кВт *год на місяць.

Ну і нарешті до кінця 2025 року прогнозовані тарифи на електрику зростуть до: 2,99-3,51 грн за кВт*год для тих, хто споживає менше 250 кВт*год на місяць, 3,48-4,10 грн за кВт *год при споживанні більше 250 кВт*год на місяць. Прогнозується, що за наступні чотири роки тарифи зростуть більш ніж удвічі порівняно з тим, що ми платимо зараз.

Газ та тепло – під питанням Поки що НБУ не передбачає суттєвого зростання тарифів на газ та тепло для населення наступного року. І це незважаючи на те, що зараз газ для промислових підприємств сягає 40 грн за кубометр. Оптимізм фінансового регулятора ґрунтується на тому припущенні, що до літа очікується коригування цін на блакитне паливо у бік зниження. Отже, аналітики НБУ вважають, що тариф на тепло наступного опалювального сезону якщо й зросте, то несуттєво, а 2023 року не зміняться взагалі.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Енергетика

Статті • Банкрутство
Запасів газу у ПГЗ вистачить на 2.5 місяці

Енергетика

Статті • Банкрутство
Газова галузь потребуватиме системної фінансової допомоги у ліквідації наслідків агресії

Енергетика

Статті • Банкрутство
Якої шкоди російські окупанти завдали сучасним підприємствам зеленої енергетики та як врятувати галузь?

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?