Експерти обговорили актуальні проблеми банкрутства фізичних осіб в Україні

23 березня 2021, 11:58Новини992

Этот материал также доступен на русском

Причин непопулярності інституту банкрутства фізосіб багато: це і дорожнеча процедури, і недостатня поінформованість населення щодо її переваг та недоліків, а також складність правового регулювання.

  • Посилання скопійованоlink copied

22 березня 2021 року відбулося експертне обговорення на тему «Банкрутство фізичних осіб: актуальні проблеми практики застосування та шляхи їх вирішення» за участі представників Регіональних рад з питань реформи правосуддя (РРРП), Верховної Ради і Міністерства юстиції України. Мета заходу – окреслити наявні проблеми, а також обмінятися досвідом щодо застосування процедур банкрутства до фізичних осіб між суддями, арбітражними керуючими та адвокатами із різних регіонів.

Минуло більше року з початку дії Кодексу України з процедур банкрутства, а інститут банкрутства фізичних осіб досі не користується очікуваним попитом. Відповідно, немає великої практики застосування.

«Причин непопулярності інституту банкрутства фізичних осіб багато: це і дорожнеча процедури, і недостатня поінформованість населення щодо її переваг та недоліків, а також складність правового регулювання. Тому РРРП ініціювали таке обговорення, щоб обмінятися думками та досвідом з колегами з інших регіонів та разом прийти до “спільних знаменників” у вирішенні колізійних питань», – зауважила Ірина Бутирська, координатор Чернівецької регіональної ради з питань реформи правосуддя, к.ю.н., доц., керуючий партнер Адвокатського об‘єднання «Лекс Адванс».

Удосконалення процедури банкрутства фізичних осіб особливо актуальне напередодні закінчення 21 квітня 2021 року мораторію на стягнення майна громадян України, наданого як забезпечення кредитів в іноземній валюті.

«Після прийняття Кодексу з процедур банкрутства в Україні з’явилася можливість для фізичних осіб скористатися процедурою відновлення платоспроможності або визнання банкрутом. Більше року така процедура існує, але ми не побачили, що нею активно користуються боржники. Наше спільне завдання – це пошук та вдосконалення законодавства задля того, щоб кожен, хто перебуває у складній фінансовій ситуації, мав право на свіжий фінансовий старт», – зауважив Роман Чумак, координатор Харківської Регіональної ради з питань реформи правосуддя, адвокат, керуючий партнер юридичної компанії «Ares».

Спростити процедуру банкрутства для валютних позичальників мають на меті законопроєкти, подані до Верховної Ради народним депутатом України Тарасом Тарасенко. Зокрема, вони передбачають проведення процедури банкрутства без залучення арбітражного керуючого, можливість встановлення судом мінімальної суми погашення заборгованості за кредитом, звільнення від сплати податку на доходи фізичних осіб з прощеного кредиту, а також інші зміни до Кодексу України з процедур банкрутства.

«Держава повинна запропонувати валютним позичальникам спрощену та зрозумілу процедуру відновлення платоспроможності або банкрутства. Саме з цією метою Верховна Рада вже зараз розглядає ряд законопроектів, метою яких є надати допомогу валютним позичальникам. Держава повинна надати допомогу людям, що потрапили у тяжку фінансову ситуацію», – підкреслив Тарас Тарасенко, народний депутат України, голова Робочої групи з питань удосконалення законодавства у сфері банкрутства.

За результатами обговорення учасники надали пропозиції для вдосконалення процедури банкрутства фізичних осіб, серед іншого:

  • Спростити перелік документів та вимоги до них, що подаються особою, яка звертається до суду із заявою про відкриття провадження у справі про свою неплатоспроможність.
  • Передбачити у книзі 4 Кодексу право суду після отримання заяви про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність фізичної особи приймати ухвалу про залишення такої заяви без руху та надання часу для усунення недоліків, якщо такі будуть у поданій заяві.
  • Вирішити питання неоднозначного тлумачення різними учасниками процедури норм діючого законодавства через практику Верховного Суду за цими справам. Наприклад: розмір відсоткової ставки щодо реструктуризації суми боргу за відсотковою ставкою 12% річних чи загалом?
  • Удосконалити правові механізми виключення майна банкрута з ліквідаційної маси.
  • Врегулювати колізії у правовому регулюванні наслідків непогодження кредиторами плану реструктуризації тощо.

РРРП займаються темою банкрутства фізичних осіб від ухвалення Кодексу України з процедур банкрутства. Влітку 2019 року за результатами дводенної роботи Міжрегіональна робоча група РРРП у складі суддів, арбітражних керуючих та адвокатів напрацювала пропозиції щодо вдосконалення Кодексу, а також покращення практики щодо процедури банкрутства.

Довідка:

За даними Світового банку, Україна посідає 146 місце за рейтингом регулювання банкрутства. Серед основних причин:

  • Значна тривалість провадження – 2,9 років (0,4 в Ірландії).
  • Висока вартість процедур банкрутства – 40,5% від вартості активів боржника (1% у Норвегії).
  • Низька ефективність процедур банкрутства – 9 центів за долар (92,9 у Норвегії).

Регіональні ради з питань реформи правосуддя (РРРП) створені за підтримки Проєкту ЄС «Право-Justice» і функціонують у Чернівецькій, Дніпропетровській, Харківській, Львівській, Одеській областях та Донбасі. На сьогодні члени Рад взяли активну участь у підготовці законопроєкту про медіацію, змін до Кодексу з питань банкрутства, пропозицій щодо вдосконалення законодавства з питань виконавчого провадження, впровадження електронного суду та обговорення концепції перехідного правосуддя.

РРРП діють як постійно діючі робочі групи, що сприяють втіленню реформ відповідно до принципу «знизу-вгору»: через донесення специфічних для регіону викликів і їхніх потенційних вирішень до рівня центральних органів влади.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Рада ухвалила два закони, які змінюють правила процедури банкрутства

Банкрутство

Статті • Банкрутство
Суд повинен мати серйозні підстави, щоби продовжити строки в процедурі розпоряджання майном

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів