Колізії та конфлікти

Тарута розповів, хто і навіщо хоче довести до банкрутства корпорацію ІСД

27 січня 2021, 14:54Новини271

Этот материал также доступен на русском

Компанія з Люксембурга, яка намагається ініціювати банкрутство ІСД, пов’язана з державною корпорацією розвитку Росії.

  • Посилання скопійованоlink copied

Компанія з Люксембурга, яка намагається ініціювати банкрутство ІСД, пов’язана з державною корпорацією розвитку Росії.

Народний депутат України Сергій Тарута заявив, що за спробою банкрутства Корпорації ІСД, акціонером якої він є, знаходиться державна корпорація розвитку Росії ВЕБ (раніше Внешэкономбанк). За його словами Indumet SA (Люксембург), яка ініціює процедуру банкрутства, пов’язана з ВЕБ. Вона протягом декількох років скуповувала кредиторську заборгованість української металургійної корпорації. «Ця компанія створена Внешэкономбанком, афільована з Внешэкономбанком. За гроші Внешэкономбанка, яка скуповувала борги і потім вирішила, що „нам український акціонер не потрібен“. Ми скупимо все і потім через банкрутство візьмемо під контроль всі активи. Це, на жаль, стратегія Внешэкономбанка», — сказав Тарута в інтерв’ю телеканалу Перший діловий.

Він розповів, що при вході росіян до складу акціонерів ІСД було досягнуто попередню домовленість про створення вертикально-інтегрованої гірничо-металургійної компанії. Більш того, росіяни увійшли в угоду, видавши кредити українським акціонерам ІСД Сергію Таруті та Олегу Мкртчану. Ці гроші були спрямовані на викуп частки Віталія Гайдука і реінвестиції в компанію. За словами Тарути керівництво ВЕБа не наважилося продавати активи ІСД, бо їм довелося б вибирати конкретного покупця і фіксувати ціну, яка могла б виявитися менше коштів, витрачених росіянами в Україні. Тому був обраний варіант з банкрутством. «Думаю, що протягом останніх чотирьох років це для них був сценарій, для керівництва ВЕБ, яке нічого не зробило, щоб залучити індустріального інвестора. А бажаючих придбати активи ІСД було дуже багато», — упевнений нардеп.

Сергій Тарута вважає, що є можливість запобігти старту банкрутства за ініціативою компаній, пов’язаних з росіянами. «Наскільки я знаю, Indumet і Margit (Margit Holding Ltd., Кіпр, прокредитувала Алчевський МК на 85 млрд рос. рублів, в грудні 2020 року стало відомо, що компанія подала позови до трьох алчевських підприємств корпорації ІСД) — це афілійовані компанії ВЕБа, який знаходиться під санкціями. Це означає, що Indumet і Margit теж повинні бути під санкціями. І якщо правильно буде захищати свої права Україна, то ні Indumet, ні Margit не повинні брати участь у банкрутстві”, — упевнений Тарута.

Indumet SA також ініціювала банкрутство Алчевського КХЗ корпорації ІСД.

Корпорація ІСД — колись один з найбільших виробників сталі Східної Європи. Контролювала Дніпровський і Алчевський меткомбінати в Україні, а також заводи в Польщі та Угорщині. З січня 2010 року більше 50% в статутному капіталі корпорації належить групі інвесторів, яких кредитував російський державний ВЕБ. 50% мінус дві акції порівну належать бізнесменам Сергію Таруті та Олегу Мкртчану.

Сергій Тарута раніше заявляв, що майже всі його бізнес-активи арештовані російським судом, тому він не має відношення до операційної діяльності меткомбінатів корпорації ІСД.

Олег Мкртчан в 2019 році був засуджений Московським міським судом до 9 років колонії загального режиму.

Операційна діяльність Дніпровського МК фактично здійснюється під контролем Групи Метінвест Ріната Ахметова, хоча формально він досі належить корпорації ІСД. Корпорації також належить угорський завод Dunaferr.

Алчевський МК знаходиться на окупованій частині Луганської області.

Щодо меткомбінату Huta Częstochowa (Польща) було прийнято рішення про банкрутство. Призначений зовнішній керуючий, який повинен організувати продаж активів. Зараз його виробничі потужності знаходяться в оренді.

Нагадаємо, що раніше стало відомо про старт процедури банкрутства ТОВ Регіон, яке раніше було акціонером корпорації ІСД і зараз належить одному з її бенефіціарів — Олегу Мкртчану.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?