Польща розриває угоду з РФ щодо газопроводу “Ямал-Європа”

23 травня 2022, 12:50Новини690

Этот материал также доступен на русском

Польща денонсує міжурядову газову угоду 1993 року щодо Ямалу. Агресія Росії проти України підтвердила вірність рішучості польського уряду стати повністю незалежним від російського газу.

  • Посилання скопійованоlink copied

Польща вирішила розірвати угоду з Росією щодо газопроводу “Ямал-Європа” через вторгнення РФ в Україну.

Про це повідомила міністерка клімату та довкілля Польщі Анна Москва в Twitter. – пише БЦ.

“Польща денонсує міжурядову газову угоду 1993 року щодо Ямалу. Агресія Росії проти України підтвердила вірність рішучості польського уряду стати повністю незалежним від російського газу. Ми завжди знали, що “Газпром” не є надійним партнером”, – написала вона.

Нагадаємо, 11 травня російська влада запровадила санкції проти власника польської ділянки газопроводу “Ямал-Європа” компанії EuRoPol GAZ, які передбачають заборону для “Газпрому” використовувати потужності цього трубопроводу.

Як повідомлялося, Росія з осені минулого року майже не використовувала трубопровід “Ямал-Європа” для постачання газу в ЄС, внаслідок чого він переважно працював у реверсному режимі, постачаючи газ з Німеччини до Польщі.

27 квітня російський “Газпром” повністю призупинив постачання газу компаніям “Булгаргаз” (Болгарія) та PGNiG (Польща) через відмову переходити на оплату в рублях.

Газопровід “Ямал-Європа” протяжністю понад 2 тисячі кілометрів від Торжка до Франкфурта-на-Одері виведений на проєктну потужність – 33 млрд куб. м на рік – у 2006 році. Польська ділянка включає 683 км лінійної частини та п’ять компресорних станцій, ним володіє спільне підприємство EuRoPol Gaz, ним управляє окремий оператор польської ГТС Gaz System.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму