Bloomberg склало рейтинг країн, яким може загрожувати суверенний дефолт

9 липня 2022, 12:41Новини368

Этот материал также доступен на русском

Банкрутство однієї країни може створити ефект доміно.

  • Посилання скопійованоlink copied

Агентство Bloomberg склало рейтинг країн, яким може загрожувати суверенний дефолт. У зоні найбільшого ризику знаходяться Сальвадор, Гана, Туніс, Пакистан і Єгипет. Україна в рейтингу посіла восьме місце, констатує Liga.net, зазначає Finbalance.

“Купа проблемних боргів на чверть трильйона доларів загрожує втягнути країни, що розвиваються, в історичний каскад дефолтів”, – пише Bloomberg.

Першою збанкрутувала Шрі-Ланка, припинивши виплати власникам іноземних облігацій через відсутність грошей. Росія допустила дефолт у червні, потрапивши під жорсткі економічні санкції.

Як зазначається, банкрутство однієї країни може створити ефект доміно: трейдери схильні виводити гроші з країн із подібними проблемами, чим тільки прискорюють їхній крах.

Найяскравіший приклад – боргова криза Латинської Америки у 1980-х роках. Нинішня економічна ситуація має певну схожість. Як і тоді, Федеральна резервна система раптово і різко підвищує процентні ставки, намагаючись приборкати інфляцію, чим провокує посилення долара. Через це країнам, що розвиваються, важко обслуговувати свої зовнішні борги.

Водночас Україна має доволі низький рівень боргу – у районі 50% від ВВП, але російське вторгнення створило величезні проблеми для державних фінансів. За неофіційною інформацією Bloomberg, українські посадові особи почали вивчати можливість реструктуризації боргу.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?