Колізії та конфлікти

Загальна кількість суворих дисциплінарних покарань приватних виконавців зросла майже у 8 разів, – В. Чепурний

6 січня 2022, 11:20Новини232

Этот материал также доступен на русском

У європейських країнах Мінюст утримується від оцінки процесуальних дій приватних виконавців, проте в Україні представники комісії регулярно перебирають на себе функції судової влади.

  • Посилання скопійованоlink copied

Порівняно з першими двома роками реформи примусового виконання рішень в Україні у 2020—2021 роках загальна кількість суворих дисциплінарних покарань приватних виконавців зросла майже у 8 разів. Це жодним чином не сприяє популяризації професії приватних виконавців. Загалом, дисциплінарний контроль приватних виконавців є однією з найбільш болючих тем для спільноти, – розповідає голова Асоціації приватних виконавців України Віталій Чепурний.

“Дисциплінарна практика приватних виконавців була ключовим аспектом з перших днів запуску реформи. Ми розуміємо, що на початковому етапі держава в особі Міністерства юстиції України не була готова повністю довірити контроль за професією нашій спільноті, тому ключову роль віддали Міністерству юстиції.

Проте минуло вже 4 роки, а регулятор намагається надалі контролювати усі аспекти нашої роботи. На сьогодні Міністерство у Дисциплінарній комісії має абсолютний контроль за процедурою голосування — 4 представники Міністерства юстиції і представник судової влади на засіданнях майже завжди займають одностайну спільну позицію щодо діяльності наших колег.

Асоціація підтримує зважений дисциплінарний контроль, він обов’язково потрібен, проте в ньому немає місця суб’єктивному фактору. Необхідна ефективна система стримувань і противаг”, – зазначає пан Чепурний.

При цьому він підкреслює, що у європейських країнах міністерства юстиції утримуються від оцінки процесуальних дій приватних виконавців, проте в Україні зворотна ситуація — представники комісії регулярно перебирають на себе функції судової влади.

“Поточні показники дисциплінарної практики не задовольняють нашу спільноту — порівняно з першими двома роками реформи у 2020—2021 роках загальна кількість суворих дисциплінарних покарань приватних виконавців зросла майже у 8 разів. Це жодним чином не сприяє популяризації професії приватних виконавців. Асоціація приватних виконавців змушена реагувати на такі негативні процеси. Ми присвятили цій проблемі окрему пресконференцію, яку провели у лютому 2021 року.

Крім того, я і мої колеги висвітлюємо цю проблему в соціальних мережах, використовуючи для цього як особисті блоги, так і профільні групи. Завдяки цьому, на мій погляд, дисциплінарна практика Мін’юсту поступово стає більш обережною. В мене це викликає відчуття стриманого оптимізму”, – резюмує голова Асоціації приватних виконавців України .

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня