Укрексімбанк через OpenMarket виставляє на продаж права вимоги за проблемними кредитами на десятки мільярдів

21 жовтня 2021, 16:43Новини166

Этот материал также доступен на русском

Укрексімбанк розпочинає масштабний продаж прав вимоги за кредитами проблемних позичальників, які не співпрацюють з банком щодо добровільного врегулювання заборгованості.

  • Посилання скопійованоlink copied

Укрексімбанк розпочинає масштабний продаж прав вимоги за кредитами проблемних позичальників, які не співпрацюють з банком щодо добровільного врегулювання заборгованості. В межах застосування цього інструменту найближчим часом на електронні аукціони будуть виставлені непрацюючі кредити позичальників-юридичних осіб, загальний обсяг яких сягає десятків мільярдів гривень. В перспективі планується також продаж проблемних кредитів фізичних осіб, зазначає СЕТАМ.

Так, першим виставленим лотом є права вимоги за кредитним договором та дебіторська заборгованість позичальника із забезпеченням у вигляді незавершеного об’єкта будівництва. Зведення багатофункціонального комплексу преміумкласу Sky Towers площею 223 тис. кв. м у центрі столиці було зупинено через погіршення фінансового стану інвестора. Торги зі стартовою ціною в 7,145 млрд грн відбудуться 3 листопада на аукціоні OpenMarket (ДП «СЕТАМ» Міністерства юстиції України). Загалом на поточний момент на торги виставлено 7 лотів на загальну суму понад 24 мільярди гривень.

Як зазначається, процес продажу прав вимоги за NPL передбачає проведення декількох англійських та голландських аукціонів з поетапним зниженням ціни. На першому аукціоні права вимоги виставлені за ціною, що дорівнює розміру заборгованості позичальника перед Банком. Перехід до наступних аукціонів відбуватиметься за наявності попиту на певний лот та за умови, що застосування цього сценарію буде найбільш економічно вигідним для Банку.

«Продаж прав вимоги з аукціону для нас є можливістю почати використання нового механізму врегулювання простроченої заборгованості, який може дозволити ефективно та швидко очистити баланс Банку від NPL. Кожен кейс вивчатиметься окремо, і залежно від інвестиційної привабливості та поточної ринкової ситуації визначатиметься найбільш ефективний інструмент врегулювання заборгованості. За нашими оцінками, банк може стати одним з лідерів на ринку реалізації прав вимоги до боржників у корпоративному сегменті», – повідомив член Правління Укрексімбанку Дмитро Каплюк.

Для визначення ціни продажу прав вимоги на голландських аукціонах банком на конкурсній основі залучатимуться незалежні експерти та суб’єкти оціночної діяльності.

«Це новий етап партнерства СЕТАМ з Укрексімбанком. Цього року ми успішно реалізували інвестиційні активи банку на суму понад 400 млн грн. Від проєкту з продажу прав вимоги NPL очікуємо не менш значущих результатів. СЕТАМ, зі свого боку, готовий кваліфіковано організувати продаж нових лотів, як на англійських аукціонах на підвищення ціни, так і голландських на її пониження», – зазначив генеральний директор ДП «СЕТАМ» Олександр Мамро.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?