Колізії та конфлікти

Що не так з функціями тимчасового приватного виконавця? – законодавчі розбіжності

1 квітня 2021, 13:08Новини449

Этот материал также доступен на русском

Тимчасовий приватний виконавець повинен мати право закінчувати провадження, знімати арешти, і залишатися “постійним”, якщо цього захоче стягувач.

  • Посилання скопійованоlink copied

“Коли Мін’юст припиняє діяльність приватного виконавця, на його “місце” призначають тимчасового приватного виконавця. Сторони виконавчого провадження та навіть не всі мої колеги знають, що “тимчасовий” не наділений повноваженнями щодо виконання виконавчих проваджень, які були на “припиненому” виконавцеві. Він має право лише зупинити ті провадження, допоки стягувач сам не визначить, хто буде далі займатися його справою. Також “тимчасовий” може передати всі документи “припиненого” приватного виконавця у держархів”, – тлумачить законодавство на своїй сторінці у мережі Фейсбук Голова Асоціації приватних виконавців Віталій Чепурний.

За словами експерта, у цьому контексті виникає щонайменше два проблемних питання, які треба врегулювати на законодавчому рівні.

Так, у нормах законів є неузгодженість щодо зупинення “тимчасовим” приватним виконавцем виконавчих проваджень.

“Закон України “Про органи та осіб, які здійснюють примусове виконання судових рішень та рішень інших органів” каже, що припинення діяльності виконавця є підставою для зупинення виконавчих проваджень. Закон України “Про виконавче провадження” каже, що підстав для зупинення немає. На засіданнях робочої групи при комітеті ВРУ з питань правової політики Асоціація приватних виконавців України вкаже на цю розбіжність, і впевнений, що ми це врегулюємо”, – зазначає очільник Асоціації.

Пан Чепурний переконаний, що тимчасовий приватний виконавець повинен мати право закінчувати провадження, знімати арешти, і залишитися “постійним”, якщо цього захоче стягувач.

Справа у тому, що у провадженнях “припиненого” приватного виконавця можуть бути боржники, які вже виконали всі боргові зобов’язання. За логікою виконавець має закрити виконавче провадження та зняти арешти з рахунків, що автоматично прибере людину з Єдиного реєстру боржників.

“Зараз же доходимо до абсурду: провадження, яке фактично виконане, й кошти по якому вже знаходяться на рахунку “припиненого” приватного виконавця, не можна закрити, поки “тимчасовий” не передасть провадження тому, кого визначить стягувач. А якщо стягувач не визначить — тоді провадження повертається без виконання і людина, яка сплатила всі борги, все одно залишається у Реєстрі боржників. І навіть якщо стягувач все ж передасть виконавче провадження іншому виконавцеві, у провадження буде новий номер. Так, по новому номеру провадження з реєстру заберуть, але ж старий залишиться. Переконаний, що якщо ці норми врегулювати — користь буде для всіх сторін виконавчого провадження”, – резюмує Віталій Чепурний.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення