Зверніть увагу

Непорозуміння між вкладником і банком: як вирішити проблему без звернення до суду?

11 червня 2021, 10:47Новини434

Этот материал также доступен на русском

Перед тим, як розпочати тривалий і не завжди ефективний судовий процес, необхідно врахувати, що існують також інші способи врегулювання суперечливих питань.

  • Посилання скопійованоlink copied

Нерідко трапляються випадки, коли між вкладником і банком виникають суперечливі питання. У Фонді гарантування вкладів фізичних осіб роз’яснили, як можна їх розв’язати без звернення до суду, – повідомляє ЛІГА.Money.

Чи можна одразу звернутися до суду?

Законодавство передбачає, що кожен вкладник як споживач фінансових послуг у подібних випадках може одразу звернутися до суду. Однак перед тим, як розпочати тривалий і не завжди ефективний судовий процес, необхідно врахувати, що існують також інші способи врегулювання суперечливих питань.

Можливі варіанти дій

Якщо такі питання стосуються виконання банком умов депозитного договору, то спершу необхідно звернутися безпосередньо до цього банку, а саме:

  • зателефонувати на “гарячу лінію”;
  • написати лист-звернення до банку на адресу для листування, яка зазначена на його сайті.

У випадку, коли питання не вдалося розв’язати безпосередньо з банком, необхідно звернутися до Національного банку.

У випадку, якщо платоспроможний банк не виконує обов’язки, наприклад, не надає інформацію про систему гарантування вкладів фізичних осіб чи порушує порядок розкриття інформації для вкладників про умови надання банківських послуг із залучення вкладів, можна звернутися до відділу захисту прав вкладників ФГВФО електронною поштою: cn-vzpv@fg.gov.ua.

У разі виникнення будь-яких питань щодо отримання відшкодування за вкладом у неплатоспроможному банку необхідно звертатись до ФГВФО. Інформація щодо порядку звернень розміщена на сайті Фонду у розділі “Звернення громадян”.

Якщо вкладник все ж обрав судовий позов

Якщо вкладник все ж вирішив звернутися до суду, то довідкову інформацію про судову систему та відповіді на питання щодо реалізації права на судовий захист він може знайти на порталі Судова влада України.

“Пам’ятайте! Перед тим, як вчиняти значущі юридичні дії, варто отримати консультацію юриста”, – радять у Фонді гарантування вкладів.

Загальний обсяг вкладів українців у банках

Загальна сума вкладів фізичних осіб (у тому числі ФОПів) у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів на 1 травня склала 621,65 млрд грн, що на 10,35 млрд грн (на 1,7%) більше, ніж на 1 квітня (611,3 млрд грн).

На 1 січня 2021 року цей показник складав 607,56 млрд грн, тобто приріст з початку року склав 14,09 млрд грн (2,3%).

Із загальної суми вкладів фізичних осіб на 1 травня вклади у національній валюті складали 374,99 млрд грн (+11,98 млрд грн за квітень), а в іноземній – 246,66 млрд грн (-1,63 млрд грн за квітень).

Депозити 98% вкладників у банках-учасниках Фонду не перевищують 200 000 грн, тому повністю підпадають під гарантії Фонду. Їхня загальна сума – 241,20 млрд грн.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Юристи визнають, що кредитні боржники рідко виграють у судах

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Заява про призупинення сплати грошового зобов’язання підписується позичальником власноручно або шляхом накладання кваліфікованого електронного підпису