Зверніть увагу

Які документи банк повинен надати вкладнику під час оформлення депозиту?

12 березня 2021, 10:49Новини193

Этот материал также доступен на русском

Якщо людина вперше укладає договір вкладу, разом з примірником договору банк повинен надати клієнту довідку про систему гарантування вкладів.

  • Посилання скопійованоlink copied

Укладаючи договір банківського вкладу (рахунку), клієнт має право отримати від банку не лише примірник такого договору, – пише money.liga.

Право вкладника отримати примірник укладеного з банком договору передбачене статтею 6 закону “Про фінансові послуги та державне регулювання ринків фінансових послуг”.

Примірник договору, укладеного у паперовому вигляді, надається банком вкладнику одразу після підписання, але до початку надання фінансової послуги.

Якщо договір укладено у вигляді електронного документа, примірник вважається отриманим вкладником, якщо договір за домовленістю банку і вкладника або за вибором вкладника направлений на його електронну адресу (чи в інший спосіб, що дає змогу встановити дату відправлення).

Якщо такий договір містить посилання на публічні правила (умови, оферту тощо), вкладник має право вимагати від банку витяг з них у частині умов, що стосуються банківського вкладу, засвідчений уповноваженим працівником банку.

Наявність примірника договору допоможе в майбутньому розв’язати суперечливі питання з банком, нагадати про права і обов’язки не лише банка, але й вкладника.

Судова практика свідчить, що одним з важливих елементів судового захисту прав вкладників є необхідність доведення (доказу) наявності договірних відносин з банком щодо отримання фінансової послуги.

Рішення суду не може ґрунтуватися на припущеннях, і доводити свої вимоги вкладник має належними доказами.

Які ще документи має надати банк?

Якщо людина вперше укладає договір рахунку або вкладу, разом з примірником договору банк також повинен надати клієнту довідку про систему гарантування вкладів фізичних осіб та в подальшому ознайомлювати з нею не рідше ніж раз на рік.

Крім того, банк зобов’язаний розкривати клієнтам наступну інформацію:

  • про умови та порядок його діяльності;
  • про перелік банківських послуг, порядок та умови їх надання;
  • про розмір плати за послуги (тарифи за різними видами послуг);
  • про механізми захисту прав споживачів банківських послуг.

Відповідна інформація має розміщуватися банком у місці надання послуг вкладникам та/або на власному сайті. Також інформація може надаватися у рекламі банківських послуг або ж в інший спосіб.

За ненадання, несвоєчасне надання вкладнику інформації про умови банківських послуг або недостовірне інформування регулятор може вживати щодо банків заходи впливу.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі