Зверніть увагу

Як отримати згоду банку на зняття заборони на відчуження майна?

25 травня 2021, 09:43Новини459

Этот материал также доступен на русском

Особливістю є те, що заборона на відчуження предмета застави може бути знята остаточно тільки після повного погашення заборгованості продавця по кредиту.

  • Посилання скопійованоlink copied

Придбання заставного майна у боржника можливе за згодою заставодержателя (банку). При цьому відбувається заміна боржника в зобов’язанні – новим позичальником стає покупець заставного майна. Особливістю є те, що заборона на відчуження предмета застави може бути знята остаточно тільки після повного погашення заборгованості продавця по кредиту, – повідомляє Простоправо.

Можлива й інша схема: покупець передає позичальникові грошові кошти в сумі, необхідній для погашення заборгованості за договором кредиту, а той, у свою чергу, передає майно у власність покупця після погашення заборгованості та зняття з майна заборони на відчуження.

У цьому випадку ризик для покупця найбільш великий, адже продавець, розрахувавшись з боргами, може і передумати. Трохи убезпечити себе можна, уклавши з продавцем попередній договір купівлі-продажу, а також взявши з нього розписку про передачу грошей.

На що звернути увагу:

  • вивчити договір переведення боргу на предмет відсутності додаткових комісій та інших платежів;
  • упевниться в тому, що кредит погашений повністю, взяти в банку довідку про відсутність заборгованості;
  • проводити операції краще в приміщенні банку.

недоліки:

  • продавець може «передумати»;
  • висока ціна.

Підстав отримання згоди банку на зняття заборони на відчуження майна кілька.

Боржник, отримавши від вас кошти, достатні для погашення суми боргу за кредитним договором, вносить їх на свій рахунок у банку, погашає залишок своєї заборгованості, необхідної для припинення дії кредитного договору. Після оформлення необхідних формальностей щодо розірвання кредитного договору виникають підстави для припинення договору застави майна (або іпотечного договору), що в свою чергу, буде підставою для зняття нотаріусом заборони на відчуження майна.

У реалізації такого варіанту необхідно дотримуватися певних запобіжних заходів. Існує ризик того, що боржник «закривши» кредитний договір, «передумає» укладати договір купівлі-продажу взагалі, або змінить раніше обумовлені умови, або взагалі продасть предмет застави третій особі, а не вам. Для того, щоб уникнути неприємних наслідків, ми рекомендували б укласти попередній договір, в якому будуть обумовлені всі деталі проведення основної угоди, в тому числі і штрафні санкції продавця в разі його відмови від проведення операції на обумовлених умовах і в обумовлені терміни.

Наступним варіантом зняття заборони може бути переведення боргу за кредитним договором з продавця на вас. Якщо ви погасите кредит і відсотки по ньому єдиним платежем, то заборона знімається назавжди, якщо ж ви берете на себе зобов’язання щодо виконання кредитного договору на строк його дії, що залишився, то заборону на відчуження буде знято лише на час проведення операції купівлі-продажу майна і накладено заново, але вже заставодавцем будете виступати ви.

При такій схемі придбання майна необхідно уважно поставитися до процедури закриття кредитного договору. Переконайтеся в тому, що кредит погашений повністю, не залишилося ніяких прихованих заборгованостей, наприклад за обслуговування рахунку, карти і т.д. Вимагайте у банку відповідних довідок про відсутність заборгованостей. Якщо така послуга платна, не пошкодуйте віддати необхідну суму, щоб в майбутньому не отримати від банку неприємний сюрприз у вигляді рахунку за прострочену заборгованість зі сплати деяких комісійних або вартості обслуговування карти.

Також можна розглянути варіант зняття заборони на відчуження заставного майна шляхом заміни його заставодавцем на рівноцінне майно. Наприклад, продавець вирішив продати квартиру, яка передана в іпотеку банку, і при цьому має земельну ділянку приблизно аналогічної вартості.

В такому випадку, знову-таки виключно за згодою банку, після проведення відповідних оцінок, з квартири знімається заборона на відчуження, відбувається заміна предмета іпотечного договору, і продавець отримує можливість укладення договору купівлі-продажу квартири.Купуючи майно таким чином, слід переконатися, що після укладення угоди, придбане майно дійсно не перебуває під забороною відчуження. Попросіть нотаріуса надати вам витяг з реєстру заборон і обтяжень.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі