Як і де купити заставне майно банку?

7 квітня 2021, 09:29Новини195

Этот материал также доступен на русском

Проведення торгів бере на себе державне підприємство, що належать до сфери управління Міністерства юстиції України, яким документи на реалізацію передаються державним виконавцем.

  • Посилання скопійованоlink copied

Чим відрізняється покупка банківського конфіскату від покупки заставного майна за згодою позичальника? Які переваги і недоліки кожного варіанта? Де шукати пропозиції по заставному майну?Як взяти участь в аукціоні? Коли покупка заставного майна може виявитися вигідною? На ці та інші запитання відповідає Prostobank.ua

Як правило, охочі купити власне житло, розглядають два варіанти економії. Перший – участь в торгах про продаж житла, що знаходиться в іпотеці в банку. Другий – скористатися програмою придбання житла за підтримки ДІУ.

Вартість предмета іпотеки на аукціоні може бути на 10-25% нижче ринкової. Але через тривалу підготовку торгів (процес може займати кілька місяців), ринкова ціна закладеної квартири може вирости, а стартова ціна продажу нерухомості на торгах при цьому не змінюється.

Основними нормативно-правовими документами, що регламентують реалізацію заставного майна та організацію проведення публічних торгів, є Закон України «Про іпотеку», Закон України «Про виконавче провадження», ст. 591 «Реалізація предмета застави» Цивільного кодексу України, Порядком реалізації арештованого майна, затвердженого наказом Мінюста 29.09.2016 № 2831/5.

Проведення торгів бере на себе державне підприємство, що належать до сфери управління Міністерства юстиції України, яким документи на реалізацію передаються державним виконавцем.

Деякі банки реалізують нерухомість в обхід торгів, – через агентства нерухомості або свої факторингові компанії. Через агентства нерухомості, як правило, це відбувається в більшій мірі до кінця року, коли банк прагне позбутися поганих активів в балансі і закрити борг неплатників. Природно, що такий продаж нерухомості відбувається поза процедур примусового звернення стягнення, врегульованого Законом України «Про виконавче провадження».

В даному випадку банки не намагаються заробити на продажу предмета іпотеки, їх змушує необхідність повернути видані в кредит грошові кошти з відсотками. Таким чином, придбання житла через торги має свої «підводні камені», де потенційний позичальник не має можливості до участі в них чітко знати суму необхідних витрат на покупку обраного об’єкта.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму