Банки переводять українців на онлайн-кредити

20 травня 2021, 11:50Новини279

Этот материал также доступен на русском

Дедалі менше населення буде користуватися кеш-кредитами або фізичним отриманням кеш-кредитів, а більше буде користуватися інтернет-ресурсами, – прогнозують банкіри.

  • Посилання скопійованоlink copied

«Онлайн-кредитування почали з того, що залучали клієнтів через Інтернет, а підписання документів і видача платіжної картки були «фізичними». Через ковід цей інструмент виявився затребуваним клієнтами. У нас приблизно 10% кредитів видавалося через інтернет-канал, переважно – кредитні картки. Зараз клієнти очікують більш зручного рішення», – розповів заступник голови правління Банку Форвард Андрій Прусов під час круглого столу «Онлайн-кредитування: нові можливості для банків і клієнтів», – повідомляє «Фінансовий клуб».

«Кредитна картка потроху видавлює кеш-кредит. Але поки в нас більше обсяг кеш-кредитів, і в онлайні теж», – розповів голова правління Ідея Банку Михайло Власенко.

Андрій Прусов очікує, що частка кеш-кредитів, які видаються онлайн діючим клієнтам, може скласти 50% вже до кінця цього року за умови відповідної технологічної підготовки банків. «Частка купівель товарів у кредит онлайн може досягти 80%», – прогнозує банкір.

Ринок переформатовується. «Дедалі менше населення буде користуватися кеш-кредитами або фізичним отриманням кеш-кредитів, а більше буде користуватися інтернет-ресурсами», – сказав Михайло Власенко. На його думку, кредитування онлайн зростатиме в рази динамічніше, ніж офлайн. «Я очікую значного зростання в рази онлайн-кредитування, в тому числі з боку банків», – зазначає заступник начальника департаменту цифрового бізнесу банку «Глобус» Олександр Дубихвіст.

Але для цього треба спрощувати процедури. «Кредит до зарплати, який видають «фінки», – лідер сегмента онлайн-кредитів. Що таке онлайн? Це коли людина без візиту в банк отримує доступ до кредитних ресурсів, – вважає Олександр Дубихвіст. – А процес отримання онлайн навіть не кредиту, а кредитного рішення банку – зайти на сайт, заповнити заявку, відповісти на питання кол-центру, піти в точку, отримати товар і підписати кредитний договір – це дуже складний процес, незручний. Кількість таких кредитів у нас мінімальна».

Але якість цих кредитів висока. «Профіль клієнта, який надходить через онлайн, у нас в 1,5-2 рази краще, ніж профіль клієнта, який приходить офлайн у відділення або на торгову точку», – каже Михайло Власенко. «До цього був стереотип, що через Інтернет звертаються клієнти не настільки гарні за якістю. Зараз немає жодної різниці», – каже Андрій Прусов.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.