Залучення України від продажу ОВДП на аукціонах із початку війни перевищують еквівалент 186,3 млрд грн

22 листопада 2022, 09:03Новини260

Этот материал также доступен на русском

На погашення за внутрішніми борговими цінними паперами спрямовано 183 923,3 млн грн, 2 090,2 млн дол. США та 168,0 млн євро. Про це свідчать дані депозитарію НБУ. 

  • Посилання скопійованоlink copied

Упродовж повномасштабної війни росії проти України уряд залучив від розміщення ОВДП на аукціонах 123 744,1 млн грн, 1 445,9 млн дол. США та 468,4 млн євро. На погашення за внутрішніми борговими цінними паперами спрямовано 183 923,3 млн грн, 2 090,2 млн дол. США та 168,0 млн євро. Про це свідчать дані депозитарію НБУ.

Із квітня до серпня (включно), у жовтні та з початку листопада сальдо внутрішніх боргових операцій уряду було від’ємним. За підсумками трьох тижнів листопада, зокрема, воно становило мінус 521,9 млн грн. Водночас у березні та вересні обсяги залучених урядом коштів на аукціонах із продажу ОВДП перевищували витрати на погашення внутрішніх боргових інструментів.

Минулого тижня Міністерство фінансів підвищило ставки за низкою гривневих ОВДП (максимальна ставка зросла до 19% річних). Загалом упродовж дії воєнного стану уряд також збільшував дохідність за всіма доларовими паперами (максимальна – 4,5% річних). Водночас ставки за військовими облігаціями, номінованими в євро, поки не змінювалися та становлять 2,5% річних.

Нагадуємо, що кожен може долучитися до купівлі військових облігацій та підтримати фінансову оборону України.

Нижче наведено детальну статистику депозитарію НБУ станом на 21 листопада виключно щодо військових ОВДП, що розміщуються на аукціонах.

Найбільший портфель відповідних цінних паперів і надалі утримують банки – первинні дилери.

Другим за обсягом залишається портфель військових облігацій, сконцентрований громадянами та бізнесом України. Він становить:

  • 11 701,6 млн грн або 14,2% від загального обсягу придбаних гривневих військових ОВДП (станом на 14 листопада – 11 138,3 млн грн або 12,7%);
  • 243,0 млн дол. США або 27,0% від загального обсягу військових ОВДП, номінованих у дол. США (на 14 листопада – 237,5 млн дол. США або 26,6%);
  • 151,2 млн євро або 52,9% від загального обсягу ОВДП, номінованих у євро (за тиждень змін не відбулося).

Обсяг облігацій внутрішньої державної позики у власності нерезидентів становить 1 074,7 млн грн та 9 млн дол. США.

Детальнішу статистику щодо військових облігацій розміщено за посиланням. Дані в таблиці наведені за номінально-амортизаційною вартістю.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму