WSJ вимагає видворити зі США посла й журналістів Росії, у Кремлі відреагували

31 березня 2023, 18:08Новини188

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав безпідставною пропозицію про висилку російських журналістів зі США у відповідь на арешт Евана Гершковича

  • Посилання скопійованоlink copied

Американське видання “The Wall Street Journal” у відповідь на арешт у Росії журналіста Евана Гершковича очікує видворення зі США російського посла і журналістів, у Кремлі ж назвали цю вимогу безпідставною. Про це повідомили “The Wall Street Journal“, BBC, “Медуза” з посиланням на “Інтерфакс”

“Арешт Росією репортера Wall Street Journal Евана Гершковіча посилює звичку Кремля брати американців у заручники, і це ще один доказ того, що Росія йде зі спільноти цивілізованих країн.

Президент Володимир Путін тепер несе відповідальність за здоров’я і безпеку пана Гершковича, і адміністрація Байдена зобов’язана домагатися його звільнення. (…)

Бандитські лідери продовжують здійснювати бандитські вчинки, якщо вони думають, що їм за це нічого не буде. Адміністрації Байдена доведеться розглянути можливість дипломатичної та політичної ескалації.

Висилка посла Росії у США, а також усіх російських журналістів, які працюють тут, – це мінімум, на який можна розраховувати. Найперший обов’язок уряду США – захищати своїх громадян, а надто багато урядів сьогодні вважають, що можуть безкарно арештовувати та саджати до в’язниці американців“.

Деталі:

  • “The Wall Street Journal” зазначає, що Гершковича схопили в середу в місті Єкатеринбург, де він готував репортаж, – і ні журналу, ні уряду США не дозволили зв’язатися з ним до вечора четверга.
  • Видання заперечує звинувачення ФСБ РФ у шпигунстві. Гершкович працює в Росії вже багато років і “ФСБ могла б давно вислати його з країни, якби дійсно вважала його шпигуном”, ідеться в колонці видання. Арешт Гершковича стався через кілька днів після того, як він описав занепад російської економіки, зазначає WSJ.
  • Як розповіли “Русской службе Би-би-си” кілька людей, з якими Гершкович зустрічався в Єкатеринбурзі, журналіст цікавився вербуванням у ПВК “Вагнер” і ставленням до війни в Україні.
  • “The Wall Street Journal” припускає, що арешт Гершковича може бути відповіддю Росії на звинувачення, висунуті у США проти громадянина РФ Сергія Черкасова в шахрайських діях і в тому, що він є агентом іноземної держави, оскільки “Путін часто бере заручників із метою їх подальшого обміну на росіян”.

WSJ підкреслює, що арешт Гершковича за звинуваченням у шпигунстві – це перше звинувачення проти американського журналіста в Росії з моменту затримання Миколи Данилова (Ніколаса Данілоффа) 1986 року, на останніх етапах “холодної війни”.

  • Данілова тоді відпустили, а США дозволили співробітникові місії СРСР при ООН покинути країну після арешту.
  • Також WSJ нагадує про низку нещодавніх обмінів між США і РФ.

Речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав безпідставною пропозицію про висилку російських журналістів зі США у відповідь на арешт Евана Гершковича.

Речник Володимира Путіна заявив, що акредитовані в РФ іноземні журналісти “не стикаються з жодними обмеженнями і чудово працюють“, але у випадку з Гершковичем “йдеться про діяльність під прикриттям журналістським, діяльність шпигунську по суті“.

Пєсков заявив, що “оскільки журналіста взяли на гарячому, тут ситуація очевидна”, а тому “вимагати висилки всіх російських журналістів… немає жодного приводу”.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”