Проекти та інновації

У Раді хочуть почати процес реструктуризації держборгу перед МВФ

9 червня 2021, 18:34Новини236

Этот материал также доступен на русском

Станом на травень 2021 року Україна отримала від МВФ 35,2 млрд дол.

  • Посилання скопійованоlink copied

37 нардепів із різних фракцій і груп зареєстрували у Раді проєкт постанови №5607, який передбачає підготовку плану невідкладних заходів щодо реструктуризації зовнішнього держборгу України перед МВФ.

Про це повідомляється на сайті Ради, зазначає ЕП.

У пояснювальній записці автори пишуть, що «на сучасному етапі в Україні склалася кризова ситуація у виробничій та соціальній сферах, фінансово-бюджетної та банківській системах, зокрема, зниження виробництва, зростання безробіття, загострення соціальної напруженості, значний державний борг і дефіцит державного бюджету, ліквідація банківських установ, інфляція та пандемія коронавірусної інфекції COVID-19».

Нардепи з посиланням на дані Мінфіну заявляють, що станом на травень 2021 року Україна отримала від МВФ 35,2 млрд дол., а повернула трохи більше ніж 18 млрд дол. При цьому вже відсотків наша країна заплатила близько 3 млрд дол. Умовами кредитних програм з МВФ також передбачена сплата комісії за неотримання траншу, яку Україна, як позичальник, сплачує разом із відсотками за отримані кредити.

Вони також пишуть, що «більшість із запропонованих Україні з боку МВФ реформ були суперечливими та малоефективними для нашої держави, тому подальші умови співпраці з МВФ мають бути переглянуті». За їхніми словами, 13 травня 2020 року більше ніж 300 законодавців з усього світу звернулись до МВФ і Світового банку списати борги найбідніших країн та збільшити фінансування для запобігання глобального економічного спаду.

Проєкт постанови передбачає створення на базі Кабміну спільної урядово-парламентської робочої групи «з питань підготовки плану невідкладних заходів щодо реструктуризації зовнішнього державного боргу України перед МВФ» – із залученням до неї нардепів-представників усіх депутатських фракцій і груп.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Законопроект №10044 передбачає розширення повноважень Рахункової палат на всі публічні кошти

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Як держава може підтримати і захистити власну економіку в умовах російської агресії?

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Після пояснення незрозумілих для народних депутатів юридичних термінів, законопроект 4409 був рекомендований до ухвалення у другому читанні і в цілому

Верховна Рада

Статті • Влада i люди
Розроблений Мін’юстом законопроект 4409 про внесення змін до Кодексу з процедур банкрутства ще чекає на розгляд під час нинішньої сесії Верховної Ради, але експерти вже готуються до…