Сервісу Rocket загрожує банкрутство. Кому це вигідно?

3 серпня 2022, 15:56Новини587

Борги “ракети” становлять 144,82 млн грн

  • Посилання скопійованоlink copied

Український стартап з доставки їжі Rocket, який ще нещодавно збирався підкорювати світ та оцінювався в $50–100 млн, закрився з боргами і зараз намагається збанкрутувати.

Минулого року сервіс швидкої доставки їжі Rocket активно зростав на хвилі пандемії. Він працював з 3000 ресторанів у 25 містах України, виходив на іноземні ринки, а Forbes оцінював його в $50–100 млн.

Через арешт першого інвестора Тімура Рохліна Rocket почав відчувати проблеми з фінансуванням. Повномасштабна війна забила останній цвях у бізнес. Чи намагається стартап вмерти достойно досліджував Forbes. «Хочемо вибачитися, що склалося відчуття вакууму і що фаундери кудись зникли», – писали співробітникам у березні співзасновники Rocket Олексій Юхимчук та Станіслав Дмитрик. Тоді вони повідомили, що нового власника знайти не вдалось, проект заморожений, а команді краще шукати нову роботу.

Обидва фаундери зникли не тільки для співробітників. «У березні-квітні ще годували «завтраками». Потім всі зникли», – каже засновник мережі «Юджин Фуд» Євген Чернишенко. Йому Rocket заборгував сотні тисяч гривень. Він не єдиний, кому сервіс доставки винен гроші. Власниками десятьох закладів Rocket сумарно заборгував 1,16 млн грн. Найбільше постраждала мережа віртуальних ресторанів Дениса Мамонова та Олега Скрипниченко. Вона працює під брендами «БагатоЛосося», «БагатоСалату» та «Сушихо» тільки на доставку. На Rocket припадало до 10% замовлень. Борг становив 382 000 грн, каже Мамонов.

Звідки такі борги?

«Вони продають наш продукт і беруть через свій додаток гроші від клієнта. Потім у строк до 30 днів мають компенсувати вартість за вирахуванням 25% комісії», – пояснює умови роботи з Rocket власник мережі GastroFamily Дмитро Борисов. Йому сервіс не виплатив кошти за частину січня та лютого – близько 167 000 грн. Комісія та період післяплати для ресторанів могли бути різними. Так, у Юджин Фуд були екслюзивні умови: 20% з НДС та до трьох тижнів на виплату, каже Чернишенко. Він знайомий із засновниками особисто. Тому зникнення Юхимчука та Дмитрика його зачепило особливо. «Гроші вони отримали за наші замовлення. Їх потрібно було просто переказати, – каже Чернишенко. – За фактом усе, що вони отримали за лютий в Україні, нікому не повернули. Куди вони їх діли?»

Forbes звернувся до Олексія Юхимчука та Станіслава Дмитрика. Обидва відповіли на повідомлення. Втім Юхимчук, сказавши, що «проект зупинено з першого дня війни», більше не виходить на зв’язок. Дмитрик «взяв у роботу» питання, але на момент публікації матеріалу не надав відповідей. Затримку він пояснив необхідністю консультації з юристом щодо деяких питань.

Контрольоване банкрутство

«Якщо бізнес неплатоспроможний, то у нього два шляхи: або знайти можливості для відновлення платоспроможності, або ж банкрутство», – каже адвокат Axon Partners Андрій Раєцький. Якщо вірити листу, який засновники надіслали команді у середині березня, Юхимчук та Дмитрик намагались піти першим шляхом. Вони вели перемовини про викуп проекту, але з 24 лютого «всі домовленості поставлено на паузу». Шукати варіанти, щоб відновити роботу та виплатити борги, обіцяли і далі.

На початку травня ТОВ «Рокет Делівері» звернулось до Господарського суду Києва, щоб відкрити справу про банкрутство.

Банкрутство – цивілізований спосіб не дати кільком кредиторам стягнути борги і залишити шанс отримати хоч щось усім, кому заборгували, каже Раєцький. У випадку Rocket частину коштів могли отримати перш за все ресторани. Бо саме вони мали відносини з «Рокет Делівері». Хоч співробітники і стоять вище в черзі на виплату, проте як мінімум технічна команда працювала не з українською юрособою.

Розробники – ФОП – мали контракти з власником «Рокет Делівері» – кіпрською Tisea Fresh Food Ltd, розповів Forbes один з колишніх співробітників на умовах анонімності. Щоб відкрити справу, Rocket мав довести в суді, що не може сплатити борги. Для цього компанія подала довідку за підписом Дмитрика, що на 5 липня на рахунку вона мала 19,98 млн грн, володіла майном на 120 466 грн і мала отримати виплати на 535 335 грн. Борги ж становили 144,82 млн грн.

Суд не прийняв її як доказ та 6 липня відмовив у відкритті справи, бо компанія не надала договорів, які доводять заборгованість.

Rocket може подати апеляцію, хоча досі цього не зробив. Натомість після відмови суду 13 липня «Рокет Делівері» змінила місце реєстрації з Києва на Луцьк. Згодом після переїзду «Рокет Делівері» отримала позов на банкрутство від «Хоумленд Юкрейн». В обох судах арбітражним керуючим у банкрутстві є луцький адвокат Валерій Григор’єв.

Переїзд компанії може бути повʼязаний з тим, що волинський суд виглядає більш зручним для розгляду справи. Кінцевий бенефіціар і «Рокет Делівері», і «Хоумленд Юкрейн» – Ігор Рохлін, батько Тімура Рохліна – першого інвестора Rocket. «Такі дії нагадують недобросовісне використання механізму банкрутства для його максимального контролю», – каже адвокат Раєцький.

У ресторанів, яким заборгував Rocket, досі не було часу на суд. «Зараз пріоритет на втриманні бізнесу та забезпеченні волонтерської роботи», – каже Денис Мамонов. Тієї ж думки і Борисов: «Наразі інший масштаб проблеми: відновлення знищених закладів або релокейт закладів, які були на колишній окупованій або прифронтовій територіях».

Декілька рестораторів, з якими розмовляв Forbes, зокрема Чернишенко з Юджин Фуд, не проти відстоювати права колективно. Проте фокусуватися на цьому, не приділяючи увагу розвитку бізнесу, не готові.

Про те, що Rocket подав на банкрутство, ресторатори не знали.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Процедура превентивної реструктуризації обіцяє бути найшвидшою процедурою з існуючих сьогодні процедур банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Власники групи компаній “Агромарс” ухиляються від сплати боргів

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
В умовах воєнного стану Україна потребує певних законодавчих змін в сфері банкрутства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Як перевірити власну компанію на платоспроможність та що робити, якщо вона опинилася на межі банкрутства під час війни?

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
Позиція «Агромарсу» й надалі залишається чіткою: коли діє закон - будь-яке банкротство передбачає насамперед відновлення платоспроможності підприємства

Реальний сектор

Статті • Банкрутство
У читача може виникнути питання – для чого подавати одні і ті ж самі заяви кожного тижня, свідомо знаючи, що їх повернуть?