Огляд ЗМІ

“Нафтогазу” не вистачає 220 мільярдів для підготовки до зими, – ЗМІ

24 травня 2022, 09:39Новини309

Этот материал также доступен на русском

Головна причина нестачі коштів у цьому році – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів.

  • Посилання скопійованоlink copied

“Нафтогаз України” може потребувати майже 220 млрд грн, щоб забезпечити газом наступний опалювальний сезон, йдеться у матеріалах, оприлюднених 16 травня на парламентському комітеті з питань енергетики та житлово-комунальних послуг, пише “БізнесЦензор” з посиланням на “Forbes Україна”.

Член комітету Ради Олексій Кучеренко заявив, що цей звіт було передано до канцелярії комітету від уряду. Однак під час засідання комітету голова правління “Нафтогазу” Юрій Вітренко відмовився його обговорювати. В прес-службі компанії на запитання про участь компанії у підготовці цього звіту не відповіли.

Згідно з оприлюдненими на засіданні комітету документами, для проходження наступного опалювального сезону “Нафтогаз” планує імпортувати 2,7 млрд кубометрів газу та ще 1,8 млрд кубометрів закупити на внутрішньому ринку.

“Нафтогазу” може не вистачити 189 млрд грн на закупівлю цього газу, зазначається у презентації. Загальний дефіцит грошових коштів групи для забезпечення наступного опалювального сезону може становити 219 млрд грн.

У минулому році “Нафтогаз” імпортував 2,5 млрд кубометрів газу на 42 млрд грн, говорив Вітренко в кінці року. Таким чином, в середньому компанія купувала імпортний газ по $615 за 1000 кубометрів.

Як пояснив Вітренко під час засідання парламентського комітету, головна причина нестачі коштів у цьому році – це різниця між вартістю імпортного газу й тарифами для українських споживачів.

За словами Вітренка, різницю між ціною закупівлі газу та ціною продажу споживачам має компенсувати держава.

“Якщо держава обмежує ціни й тарифи, відповідно, має бути компенсація цієї різниці”, – заявив на засіданні комітету голова НАК.

За розрахунками “Нафтогазу”, компенсація за різницю в цінах і тарифах має становити 157 млрд грн, за неплатежі населення і теплокомуненерго – 32 млрд грн.

За словами Вітренко, Кабмін вже схвалив законопроєкти, які врегулюють питання компенсації в тарифах І найближчим часом ці проєкти мають бути направлені на розгляд Верховної Ради. Компанія також планує залучити кредит ЄБРР на 10 млрд грн і отримати 76 млрд грн за законом про погашення боргів на ринку природного газу.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Комунальне господарство

Статті • Банкрутство
«Відсутніх боржників» швидко ліквідовували та визнавали погашеними їх борги перед кредиторами

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення