Огляд ЗМІ

Голова “Нафтогазу”: Україні не вистачає $10 мільярдів на проходження опалювального сезону

29 серпня 2022, 09:38Новини272

Этот материал также доступен на русском

Температура в приміщеннях взимку буде на чотири градуси нижчою за звичайну, тому українцям слід запастися теплими ковдрами та одягом на той випадок, якщо морози вдарять до мінус 10°С.

  • Посилання скопійованоlink copied

Голова “Нафтогазу” Юрій Вітренко в інтерв`ю The Guardian попередив, що цьогорічний опалювальний сезон почнеться пізніше і закінчиться раніше, і попросив українців підготуватися до холодних батарей, пише zn.ua.

За його словами, температура в приміщеннях взимку буде на чотири градуси нижчою за звичайну, тому українцям слід запастися теплими ковдрами та одягом на той випадок, якщо морози вдарять до мінус 10°С.

Вітренко передбачає, що ситуація взимку залежатиме від того, чи зможуть міжнародні партнери зараз допомогти Україні закупити газу на 4 мільярди кубометрів, а також від того, щоб не розігрувалися непередбачувані обставини, такі як знищення росією газової інфраструктури чи подальше скорочення постачання газу до Європи.

«Без [західної] фінансової підтримки нам не вистачатиме газу, а це означатиме, що у нас будуть дуже високі ризики виходу з ладу енергосистеми. [Без імпорту газу] будуть відключення на великих ділянках України», – сказав Вітренко, додавши, що на імпорт газу Україні потрібно близько 10 мільярдів доларів.

Проте поточні розрахунки можуть змінитись, якщо, наприклад, росія націлиться на якусь найважливішу газову інфраструктуру України, електростанції чи об`єкти з видобутку газу. Близько 50% газових родовищ України перебувають у Харківській області, за чотири милі від лінії фронту. Якщо його чи українські сховища будуть пошкоджені, Україні доведеться імпортувати більше газу.

З лютого росія націлилася на критичну енергетичну інфраструктуру, включаючи нафтопереробні заводи та електростанції. Якщо йдеться про газову інфраструктуру або об`єкти газовидобутку, Україна готує аварійні комплекти, які можуть обслуговувати до 200 000 осіб, включаючи мобільні котельні, мобільні теплові пункти та дизельні електрогенератори.

“Якщо таке велике місто, як Київ або Харків [відріжуть], звичайно, [комплектів] буде недостатньо, але в деяких невеликих містах ці аварійні набори матимуть значення”, – сказав Вітренко. — Все залежить від масштабу збитків.

Раніше мер Києва Віталій Кличко закликав громадян тримати теплі речі напоготові та бути готовими до зникнення електрики та терористичних атак по газонасосних станціях. На сьогодні підготовку до опалювального сезону завершено на 75%. Уряд виділив 1 млрд 409 млн грн на закупівлю стратегічного запасу матеріальних резервів для оперативного реагування на проблеми тепло- та водопостачання, які очікуються у зв`язку з війною.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму