Директорам компаній з податковим боргом можуть заборонити виїжджати за межі України

1 жовтня 2021, 13:31Новини340

Этот материал также доступен на русском

Податківці не зможуть застосувати таке обмеження до керівника тільки з огляду на наявність у компанії непогашеного податкового боргу. Потрібне рішення суду, яке набрало законної сили.

  • Посилання скопійованоlink copied

Верховна Рада продовжує розглядати «ресурсний» податковий законопроєкт 5600, який пройшов перше читання і найближчим часом може бути прийнятий у цілому.

Одна з ключових новел законопроєкту стосується всіх компаній — платників податків, – пише Новое время.

Зокрема, законопроект 5600 передбачає тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України керівнику компанії, яка має податковий борг.

До керівників яких компаній може бути застосовано таке обмеження?

До керівників юридичних осіб та постійних представництв нерезидентів.

За яких умов може бути застосовано обмеження щодо виїзду керівника компанії за межі України?

  • Сума податкового боргу компанії перевищує 1 мільйон гривень. Не лише факт, а й розмір податкового боргу має значення. Податковий борг виникає з дня, наступного за днем, коли платник податків мав заплатити задекларовані податки або ті податки і штрафи, які йому донарахував податковий орган за результатами перевірки. Проте, якщо компанія оскаржила податкові донарахування до суду чи до ДПС України, то сума податків не є узгодженою і податковий борг не виникає.
  • Компанія не сплатила податковий борг протягом 240 календарних днів з дня вручення податкової вимоги. Строк починає рахуватися саме з дня вручення податкової вимоги, а не дня виникнення податкового боргу як такого. Податковий орган має у належний спосіб вручити платнику податків офіційний документ — податкову вимогу для початку перебігу 240-денного строку.
  • Держава, в свою чергу, не має боргів перед компанією-боржником. Якщо компанія надміру сплатила податки чи очікує від держави бюджетне відшкодування ПДВ у сумі, яка дорівнює або перевищує суму податкового боргу, то вказані вище обмеження до її керівника не можуть застосовуватися.

Який механізм обмеження права виїзду за межі України до керівника компанії, яка має податковий борг?

Податківці не зможуть застосувати таке обмеження до керівника тільки з огляду на наявність у компанії непогашеного податкового боргу. Потрібне рішення суду, яке набрало законної сили. Податковий орган повинен подати відповідний позов до адміністративного суду за основним місцем реєстрації юридичної особи або постійного представництва нерезидента.

Справа розглядатиметься протягом 48 годин з дня подання податківцями відповідної позовної заяви. Рішення суду про встановлення обмеження у праві виїзду може бути оскаржене до апеляційного суду протягом 10 днів з дня його проголошення.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі