За кордоном

Citibank помилково переказав кредиторам 900 млн доларів

22 лютого 2021, 10:00Новини163

Этот материал также доступен на русском

Банк повинен був відправити платіж по кредиту тільки на $ 7,8 млн, але через незручне ПО і помилки співробітників перевів $ 900 млн. У суді транзакцію оскаржити не вдалося.

  • Посилання скопійованоlink copied

Citibank не зміг домогтися в суді повернення $ 500 млн, які помилково переказав кредиторам, – повідомляє РБК.

Через незручний інтерфейс внутрішнього ПЗ і помилок співробітників, у серпні 2020 року банк помилково відправив не частину платежу, а повну суму, що з точки зору закону, було розцінено як погашення кредиту. Транзакція проводилася як оплата частини боргу американського косметичного бренду Revlon. Citibank в цьому випадку виступав у ролі агента компанії.

11 серпня банк повинен був відправити різним кредиторам Revlon платежі на загальну суму $7,8 млн.

Для того щоб провести транзакцію в системі Flexcube, потрібно було спочатку ввести всю суму, якби банк повністю погашав кредит, а потім відправити більшу частину грошей на внутрішній технічний рахунок, що дозволило б залишити значну частку зазначеної суми в банку.

Субпідрядник в Індії, який повинен був виконати цю роботу, поставив галочку «основна сума» для технічного рахунку, але не заповнив важливі поля front і fund. Потім транзакцію схвалили три співробітники банку, які подумали, що цієї галочки буде достатньо. В результаті кошти пройшли «повз» технічного рахунку безпосередньо до кредиторів.

В результаті Citibank відправив у цей день кредиторам не $7,8 млн, які планував, а всю суму боргу — $900 млн. Помилку в банку помітили лише на наступний ранок.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.