Згортання програм «5-7-9%» створить загрози економіці, – Данилишин

22 липня 2021, 09:08Новини725

Этот материал также доступен на русском

Докапіталізації для відновлення здорових пропорцій ведення бізнесу в Україні нині становлять лише 1/10 від потреби.

  • Посилання скопійованоlink copied

Докапіталізації для відновлення здорових пропорцій ведення бізнесу в Україні нині становлять лише 1/10 від потреби. Як зазначив голова Ради Нацбанку України Богдан Данилишин, передчасне згортання урядових програм кредитування нестиме загрозу можливості швидкого економічного відновлення, – повідомляє Україна Комунальна.

«За оцінками Європейського департаменту МВФ Україна серед країн Європи має найвищі потреби у докапіталізації для відновлення здорових пропорцій ведення бізнесу – понад 10% ВВП. […] В Україні в рамках програм Уряду «5-7-9» та «пакетних гарантій» у 2020-2021 рр. малий та мікробізнес отримав близько 60 млрд грн банківських кредитів, що складає трохи більше ніж 1% ВВП, або лише 1/10 від потреби», — пише Богдан Данилишин у Facebook.

За його словами, недокапіталізація корпоративного сектору є причиною скорочення інвестицій та неефективного розподілу ресурсів. Це гальмує економічне зростання.

Також він наголошує, що згортання урядових кредитних та антикризових програм нестиме системні загрози для забезпечення можливості швидкого економічного відновлення.

«Загроза розкручування спіралі масових банкрутств є надзвичайно високою і значно небезпечнішою за спіраль інфляції. Саме тому зараз на часі впровадження масштабних державних програм рекапіталізації бізнесу», — вважає Данилишин.

Він пропонує модифікувати програми антикризової підтримки для підвищення їх фокусу на нових інвестиційних проектах, на проектах, пов’язаних з локалізацію виробництва та імпортозаміщенням, на проектах, що створюють нові робочі місця в Україні, а не за кордоном, а також «точках зростання», які нині опрацьовуються робочою групою під керівництвом першого віце-прем’єр-міністра Олексія Любченка.

Станом на кінець минулого тижня 33 уповноважені банки видали 20 312 кредитів на загальну суму 53.6 млрд грн за програмою «Доступні кредити 5-7-9%». З них 20.07 млрд грн були видані як рефінансування попередньо отриманих кредитів, 6.6 млрд грн — під інвестиційні цілі, та 26.95 млрд грн — як антикризові кредити.

Водночас через інструмент державних гарантій на портфельній основі 10 банків надали 1 795 кредитів на загальну суму 4 млрд 272 млн грн. Зобов’язання за основним боргом, що частково забезпечений державними гарантіями на портфельній основі, становили 2 млрд 10 млн гривень.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

НААКУ

Статті • Влада i люди
Обов`язок АК провести аналіз фінансово-господарського стану боржника кореспондується із відповідальністю арбітражного керуючого за невиконання або неналежне виконання, покладених на нього обов`язків

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня