Проблемні борги

За прострочений кредит банк хотів двічі стягнути один і той самий борг

22 лютого 2021, 12:41Новини224

Этот материал также доступен на русском

Право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування.

  • Посилання скопійованоlink copied

Якщо у вас склалися непередбачувані обставини і гасити борг стало проблематично — це може спричинити серйозні проблеми з кредитором, – пише портал Finance.ua.

Як йдеться у одній із судових справ, присвяченій цій темі, особа придбала меблі у кредит на суму трохи більше 8 тисяч гривень. За кредитним договором вона мала впродовж трьох років щомісячно віддавати позику. Проте розрахуватись з банком не змогла, через що банк подав на неї до суду з вимогою стягнути не лише тіло кредиту, але й відсотки та пеню на загальну суму 49 тисяч 125 гривень. Суд цей позов задовольнив частково та стягнув з боржника на користь кредитора 33 тисячі 813 гривень.

На цьому історія мала би закінчитись, проте через певний час банк знову звертається до суду щодо того самого кредиту, але цього разу хоче стягнути з позичальника вже 53 тисячі 368 гривень. Ось така фінансова перипетія змусила відповідача звернутися до Володимирецького бюро правової допомоги (Сарненський місцевий центр з надання БВПД).

На заочному судовому засіданні суд прийняв рішення повністю задовольнити позов банку. Не погодившись із цим, адвокат відповідача подала до суду заяву про перегляд попереднього рішення.

До заяви адвокат додала доказ — перше рішення суду, яке при розгляді другого позову банку судом не було враховано при ухваленні рішення. Цей доказ, зрештою, кардинально змінив думку судді. Адже, з рішення витікає, що заборгованість за відсотками та пенею, за тим самим кредитним договором вже стягнута на користь банку, а тому повторне стягнення кредиту всупереч положень статті 61 Конституції України призведе до подвійного стягнення заборгованості за одним і тим же зобов`язанням. За таких обставин в цій частині позовні вимоги є необґрунтованими.

В задоволенні позовних вимог банку відмовлено в повному обсязі.

  • Якщо договором встановлений обов`язок позичальника повернути позику частинами (з розстроченням), то у разі прострочення повернення чергової частини позикодавець має право вимагати дострокового повернення частини позики, що залишилася, та сплати процентів (ч. 2 ст. 1050 ЦК України).
  • Позикодавець має право на одержання від позичальника процентів від суми позики, якщо інше не встановлено договором або законом. Розмір і порядок одержання процентів встановлюються договором. У разі відсутності іншої домовленості сторін проценти виплачуються щомісяця до дня повернення позики.

Враховуючи викладене, право кредитодавця нараховувати передбачені договором проценти за кредитом припиняється після спливу визначеного договором строку кредитування чи у разі пред`явлення до позичальника вимоги згідно з ч. 2 ст. 1050 ЦК України.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
У 2021 році динаміка практики щодо притягнення до солідарної відповідальності зросла до 10 справ, а у 2022 – вже до 17