Проблемні борги

З боргами і без літаків: “Укроборонпром” не знає, що робити з Харківським авіаційним заводом

29 червня 2021, 09:22Новини1609

Этот материал также доступен на русском

Харківський авіазавод не може зараз робити літаки. Відновлення серійного виробництва також неможливе

  • Посилання скопійованоlink copied

Харківський авіазавод не може зараз налагодити виробництво літаків. Відновлення серійного виробництва також неможливе. Причина – відсутність кадрів. Про це розповів директор Харківського авіаційного виробничого підприємства Олександр Кривоконь в інтерв’ю на телеканалі Simon.

За словами директора, на підприємстві фактично працює близько 100 чоловік, хоча офіційно рахується 1580. Середній вік співробітників – 60 років. На заводі немає кадрів, які б змогли відновити виробництво. “Інші керівники, які говорили, що ми можемо щось будувати … Не можемо ми нічого будувати сьогодні. У нас немає на сьогодні тих людей, і тієї кількості, і тієї кваліфікації людей, які зможуть сьогодні будувати літаки”, – сказав Кривоконь.

Зараз завод працює лише чотири години на тиждень.

За словами директора, він скликав загальні збори співробітників. На них прийшли 250 чоловік. Тому варто банально розібратися, скільки на заводі фактично працює людей.

Не є реальним і запуск серійного виробництва нових літаків. Адже Ан-74 і Ан-140, які будували на заводі, мають від 50 до 70% деталей російського виробництва. Щоб провести імпортозаміщення, необхідні значні кошти.

В якості довідки нагадаємо, що завод простоює з 2014 року.

Як зазначали на початку року в Асоціації “Укравіапром”, на авіазаводі – 3,6 млрд боргів, 2 млрд грн з яких – борги по облігаціях, близько 800 млн грн – борги перед комерційними структурами, 256 млн – зарплатна заборгованість.

Вранці 15 квітня працівники Харківського авіазаводу перекрили кілька вулиць, вимагаючи виплатити борги по зарплаті. На початку травня “Укроборонпром” частково погасив заборгованість по заробітній платі перед працівниками. Всього ХАЗ здійснив виплату 9 млн грн з податками включно.

Водночас генеральний директор державного концерну “Укроборонпром” Юрій Гусєв лише в квітні 2021 року задекларував 924,54 тис. грн зарплати.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Попри війну, майно з "оборонки" переходить у чужу власніть, на землі заводів з’являються ЖК, їхні глави за держгроші орендують транспорт у самих себе

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Ми будемо використовувати всі доступні правові інструменти, щоб відновити справедливість, повернути державні землі законному користувачу та використовувати їх на благо країни.

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Керівник департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України Владислав Філатов прокоментував окремі положення законодавства щодо реформування Укроборонпрому

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Банкрутство
Роки минають, світ модернізується, а питання ефективного управління державними підприємствами Міністерства оборони досі не вирішене.