Огляд ЗМІ

Борги із зарплати, любов до поліграфа та сварка з Найємом – керівника “Укроборонпрому” протестували на відвертість

24 червня 2021, 16:44Новини1543

Этот материал также доступен на русском

Журналісти провели один день із главою «Укроборонпрому» Юрієм Гусєвим. Виявилось цікаво

  • Посилання скопійованоlink copied

Генеральному директору державного концерну «Укроборонпром» Юрію Гусєву 41 рік. Третього грудня 2020 року Гусєва призначили директором «Укроборонпрому» — стратегічного виробника техніки й озброєння в Україні. На цій посаді у Гусєва є одне головне завдання — довести до кінця розпочату реформу концерну. днями кореспондент Маша Жартовська і фотограф Олександр Кузьмін з “Бабеля” провели один день з Гусєвим, під час якого сиділи на нескінченних нарадах, намагалися зрозуміти, як просувається реформа, дізналися, чому ось уже пів року не можуть знайти директора з інновацій та як концерн планує відмовитися від паперових документів. І ще — що робитиме сам Гусєв, коли концерна не буде (спойлер: працюватиме там, куди відправить президент).

Співрозмовники «Бабеля» в концерні стверджують, що чутки про призначення Гусєва в «Укроборонпром» ходили ще в липні 2020 року, коли концерн очолював Айварас Абромавичус. Головним лобістом цього призначення й тоді і зараз називають главу фракції «Слуга народу» Давида Арахамію. Але сам Гусєв це не підтвердив.

Вочевидь, як видно з репортажу, наради за участі Юрія Гусєва проходять жваво, але якось театралізовано та пафосно.

Наприклад, очільник “Укроборонпрому” дивно відреагував на доповідь Романа Забарчука — заступника генерального директора з безпеки щодо ситуації на тернопільському заводі «Промінь». Цей завод спеціалізується на розробці та виробництві антенних систем для наземних станцій супутникового телебачення і звʼязку. Продукцію заводу використовують для виробництва систем ППО й авіаційної навігації. У кінці травня Гусєв мав відрядження до Тернополя, там він заявив, що завод потребує негайного реформування. На нараді обговорюють дві проблеми — ремонт даху і призначення нового директора.

— У мене два запитання: коли ми призначимо керівника і коли почнемо ремонтувати дах? — строго говорить Гусєв, стукаючи рукою по столу. — Ці ж завдання ставилися майже три тижні тому, й ось зараз я хочу отримати відповідь на два прості запитання!

Сяк-так терміни визначають. Але чи полагодять дах у “Проміні” – не відомо.

Знервовано відповів Ю.Гусєв і на запитання журналістів щодо Мустафи Найєма.

Із приходом Гусєва в «Укроборонпромі» скоротили 10 відсотків персоналу в різних департаментах. Він каже, що приблизно 30 осіб з орієнтовно 300. Наприклад, під таке скорочення потрапив Мустафа Найєм. 29 квітня заступника генерального директора «Укроборонпрому» з управління активами, колишнього нардепа звільнили. У концерні це пояснили скороченням посади та реорганізацією. Гусєв і Найєм причини звільнення не коментують, але за інформацією «Бабеля» останній готував план оздоровлення підприємства, зокрема з виплат боргів за зарплатою на Харківському авіаційному заводі. Він є одним з найбільш проблемних підприємств концерну. Гусєв призначив на підприємство нового директора, а питання зарплат і колективу все одно доручив Найєму. Гусєв і Найєм відкрито посварилися, після чого посаду Найєма скоротили, а всіх підлеглих передали заступнику з безпеки.

Питання про Найєма Гусєва помітно дратують.

— Я свої кадрові рішення не коментую. Його посаду скасували в рамках оптимізації роботи нашої команди. З Мустафою я знайомий понад десять років і бажаю йому всього найкращого, але в нашій команді він не працює, — каже Гусєв.

Досить неоднозначно Ю.Гусєв спілкувався й зі своїми заступниками Романом Бондарем і Сергієм Іванютою, який відповідає за фінансово-економічні питання.

Фіндиректор пояснив, що концерн та його підприємства можуть виплатити лише дуже невелику частину боргів по зарплатам.

— Якщо не знайдете гроші, будемо затримувати нашу зарплату — це оцінка нашої роботи, я втомився весь час говорити про це, — каже Гусєв і просить підготувати звіт про виплати.

А ще виявилось, що Гусєв — великий шанувальник перевірки на поліграфі, він розповідає, що і сам проходив її кілька разів. При ньому перевірки стали частиною кадрової політики — можливість перевірки прописана в контракті, відмовитися від неї співробітники не можуть. Гусєв каже, що на основі даних перевірки може звільнити співробітника.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Можна припустити, що саме обізнаність М.Рудика про «поліграфічну» складову діяльності ТСЦ, дозволяє йому досі перебувати на посаді

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Виникає дуже серйозне питання до МОНУ - яким чином воно відстоює інтереси студентів та науково-педагогічних працівників?

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Директору Інституту інноваційної освіти КНУБА О.Петроченку доводиться відстоювати право на свою роботу та посаду

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Є підстави вважати, що в АРМА може багато років функціонувати корупційна схема з вимивання на користь приватних осіб грошей, які мали стати доходами Держбюджету

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Російський бізнес не повністю вичищений з української економіки через хаотичність формування санкційних списків

Розслідування

Статті • БОРГ-review
Чи потрібен нам ще один керівник АРМА, залежний від Офісу Президента?