Впроваджено нові вимоги до розрахунку банками мінімального розміру ринкового ризику

6 січня 2022, 11:56Новини615

Этот материал также доступен на русском

З 01 січня 2023 року – банки включатимуть мінімальний розмір ринкового ризику до розрахунку нормативів достатності капіталу (Н2, Н3). 

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк встановлює вимоги до розрахунку банками мінімального розміру ринкового ризику. Упровадження нововведень здійснюється в межах імплементації вимог європейського законодавства та положень Базельського комітету з банківського нагляду (далі – БКБН).

Підхід, що впроваджується Національним банком, ґрунтується на спрощеному стандартизованому підході, визначеному в документі БКБН “Мінімальні вимоги до капіталу на покриття ринкових ризиків”.

Доцільність упровадження саме цього підходу зумовлена незначними обсягами та нескладною структурою інструментів торгової діяльності, що утримуються банками України, а також найменшою складністю в його застосуванні.

Мінімальний розмір ринкового ризику розраховуватиметься як сукупна величина таких складових:

  • процентного ризику торгової книги;
  • фондового ризику;
  • валютного ризику та товарного ризику, у складі яких передбачено врахування ризику опціонів, чутливих до відповідного виду ризику.

Водночас процентний ризик торгової книги та фондовий ризик банки розраховуватимуть виключно за інструментами, що утримуються в торговій книзі, у той час як валютний та товарний ризики – за інструментами, що утримуються як в торговій, так і в банківській книгах.

Упровадження вимог здійснюватиметься поетапно:

  • до 15 липня 2022 року – банки розроблять внутрішньобанківські положення щодо розрахунку мінімального розміру ринкового ризику;
  • упродовж серпня – грудня 2022 року – банки здійснюватимуть тестовий розрахунок мінімального розміру ринкового ризику та надаватимуть інформацію про його результати Національному банку;
  • з 01 січня 2023 року – банки включатимуть мінімальний розмір ринкового ризику до розрахунку нормативів достатності капіталу (Н2, Н3).

З цією метою буде внесено відповідні зміни до Інструкції № 368.

Упровадження вимог до покриття капіталом мінімального розміру ринкового ризику забезпечить повну імплементацію в нормативно-правових актах Національного банку положень Базеля І (Pillar 1) щодо мінімальних вимог до достатності капіталу банків.

Постанова Правління Національного банку від 30 грудня 2021 року № 162 “Про затвердження Положення про порядок визначення банками України мінімального розміру ринкового ризику” набирає чинності з 06 січня 2022 року.

Ринковий ризик – імовірність виникнення збитків або додаткових втрат або недоотримання запланованих доходів унаслідок несприятливої зміни курсів іноземних валют, процентних ставок, вартості фінансових інструментів.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Законодавство

Статті • Влада i люди
Не всі порушення проектної документації під час будівництва будуть автоматично призводити до визнання об’єкту самочинно збудованим, а лише істотні та встановлені законом

Законодавство

Статті • Влада i люди
Скасування Господарського кодексу більше нагадує дивний спосіб лікування головного болю за допомогою гільйотини

Законодавство

Статті • Влада i люди
Пенсія призначається незалежно від тривалості служби

Законодавство

Статті • Влада i люди
Cпрощений режим регулювання трудових відносин дозволяє у трудовому договорі визначати додаткові права, обов’язки і відповідальність сторін

Законодавство

Статті • Влада i люди
Переважно благодійними питаннями опікуються юридичні утворення, тобто саме вони мають виступати податковими агентами

Законодавство

Статті • Влада i люди
Метою закону є регулювання нестандартних форм зайнятості для осіб, які виконують роботу на непостійній основі