Проблемні боргиЗверніть увагу

Відновлення платоспроможності фізособи: які борги списати не вдасться?

26 лютого 2021, 13:39Новини125

Этот материал также доступен на русском

Банківські кредити, іпотека, платежі за комунальні послуги, податки – невичерпний список грошових зобов’язань, які можуть стати приводом для порушення процедури банкрутства.

  • Посилання скопійованоlink copied

Правові механізми урегулювання спору постійно удосконалюються. Торік набрав чинності комплексний документ, що окреслює процедурні питання банкрутства. Так, Кодекс України з питань банкрутства містить раціональні новели та відповіді на актуальні питання, зокрема документ описує принципово нову для нашої держави процедуру відновлення платоспроможності фізичних осіб, – йдеться у повідомленні Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми).

Банківські кредити, іпотека, платежі за комунальні послуги, податки – невичерпний список грошових зобов’язань, які можуть стати приводом для порушення процедури банкрутства. Проте, перш ніж подати заяву для відкриття провадження у справі про неплатоспроможність, особи мають пам’ятати, які борги не підлягають реструктуризації. А саме заборгованість:

  • щодо сплати аліментів;
  • щодо відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи;
  • щодо сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування та щодо сплати інших обов’язкових платежів на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Разом з тим, податковий борг, що виник протягом трьох років до дня постановлення ухвали про відкриття провадження у справі про неплатоспроможність громадянина, визнається безнадійним та списується у процедурі реструктуризації боргів фізичної особи.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Фізичні особи

Статті • Банкрутство
Одним із найпоширеніших наслідків банкрутства для юридичної особи являється відсутність можливості контролю над власною компанією та вимушене припинення її діяльності

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів