Проблемні борги

У липні з українців почнуть автоматично стягувати борги: як це відбуватиметься?

22 червня 2021, 09:02Новини453

Этот материал также доступен на русском

Головними лазівками боржників, за прогнозами юристів, буде зберігання заощаджень в готівці, щоб уникнути списання.

  • Посилання скопійованоlink copied

Уже з липня з банківських рахунків українців, які мають борги, почнеться автоматичне списання коштів. У Міністерстві юстиції називають такий крок прогресом. Про це йдеться в новинному блоці на “Першому Незалежному”.

Відомо, що такий механізм в Україні діє вже протягом двох років. Але поки кошти лише арештовували.

Юрист Артур Кіян каже, що на сьогодні, за даними Мін’юсту, 7 банків підключилися до такої ініціативи. Але в відомстві очікують, що ще близько 40 це зроблять, а в подальшому – всі 70.

Заблокувати рахунки буде нескладно, кажуть фахівці, але списати кошти – набагато важче. Це стане можливо, якщо банк отримає всі необхідні документи, причому до певних строків це ніяк не прив’язано. Але є і проблема, яка загрожуватиме українцям: якщо вирок суду щодо боржника буде неправомірним, судова тяганина займе багато часу. Більше того, незаконно стягнені кошти не повернуться.

“Держава вирішила своє питання. Маючи недосконалу судову, правоохоронну, виконавчу системи, вона вішає всі ці проблеми на громадянина. Ця ініціатива однозначно шкідлива для громадян, незаконна, неправова, протирічить верховенству права та основним правовим доктринам і протирічить Конституції України”, – коментує ініціативу Мін’юсту адвокат Денис Нев’ядомський.

Банки поки не коментують, як на практиці виконуватимуть рішення Мін’юсту, бо розуміють, що це знизить довіру клієнтів. Очікується, що самі боржники будуть обходити це і не зберігатимуть грошей на рахунках.

Артур Кіян каже, що процедура стягнення боргів буде така: банк повідомить виконавця протягом години, що є рахунок, на ньому достатньо коштів. Виконавець складе постанову про арешт, відправить до банку. Банк в порядку черговості накладе арешт. У цей період, коли обмін файлами буде відбуватися, кошти можуть бути раптом переведені на інший рахунок.

“Реакція може бути така, що боржники, які тримали в банках якісь гроші для поточних розрахунків, вони виведуть гроші з банку й триматимуть максимально все в готівковій формі”, – прогнозує економічний експерт Віктор Скаршевський.

Повідомляється, що така практика автоматичного списання боргів популярна за кордоном, але за умови досконалості правоохоронної та судової системи.

Варто зазначити, що в Україні це навряд чи буде ефективно діяти. Хоча б тому, що чимало боржників не мають банківських рахунків.

За даними Opendatabot.ua, у квітні 2021 року в Україні нараховувалося 5,5 млн гривень боргів населення. Ще на початку 2020 року ця цифра була на рівні 3 млн 800 тис. гривень.

Нагадаємо, у березні 2021 року Міністерство юстиції дозволило фінансовим установам автоматично списувати заборгованості в українців, гроші яких зберігаються у 7 банках.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
Верховний Суд неодноразово звертав увагу на поновлення процесуальних строків, пов'язаних з війною

Судова практика

Статті • Стягнення боргiв
6 липня 2023 року в ВР зареєстровано проєкт Закону № 9462 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення положень про судовий контроль"

Арбітражна практика

Статті • Стягнення боргiв
Важливо довести, що знищення або пошкодження об’єкту відбулось внаслідок збройної агресії рф

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів