Шахраї хотіли “нагріти” страховиків на 12 млн грн через приватних виконавців

31 березня 2021, 13:30Новини220

Этот материал также доступен на русском

Приватні виконавці не мають доступу до повної версії судового реєстру, єдиний реєстр виконавчих документів до цього часу не працює, і тому вони не можуть перевірити – підроблене рішення, чи ні.

  • Посилання скопійованоlink copied

Приватним виконавцям Києва надіслали імовірно підроблені документи щодо стягнення боргу зі страхових компаній. Про це повідомляють «Наші гроші» з посиланням на приватного виконавця Атаджана Чулієва.

За словами останнього, шахрайська схема була такою. Приватним виконавцям поштою прийшли документи щодо стягнень боргів зі страхових компаній. Сума кожного стягнення коливалася від 1,5 млн до 1,7 млн грн. Стягувачем значилася одна й та ж особа – Пчельников Денис Миколайович.

«Перше, що насторожило – велика сума стягнення, – каже Атаджан Чулієв. – Зазвичай сума для страхового відшкодування сягає до 100 тисяч гривень. Другий момент – якщо сума стягнення велика, стягувач, як правило, приносить документи особисто або хоча би телефонує. Тут же просто надіслали документи поштою. Вкупі з тим, що інформації про судове рішення, за яким мало би відбуватися стягнення, не було в Єдиному реєстрі судових рішень, – це насторожило».

Виконавець запитав у колег, чи не було у них схожих ситуацій. І виявилося, що випадок з Чулієвим – не єдиний. Більше того, по частині судових рішень, які надійшли приватним виконавцям від Пчельникова, одразу було зрозуміло, що це – підробка. Зокрема, приватний виконавець Ян Маляр зателефонував до Херсонського міського суду Херсонської області уточнити, чи виносив суд рішення, за яким він мав би застосувати стягнення і дізнався, що суддя, яка «виносила» дане рішення, на момент його «винесення» була вже майже пів року як у відставці.

Наводимо відомий «Нашим грошам» перелік приватних виконавців, до яких вже звернувся Денис Пчельников або той, хто був замість нього, а в дужках зазначаємо страхові компанії, з яких намагалися стягнути гроші: Марія Жданович («Українська транспортна страхова компанія»), Марія Фесик (ПрАТ СК «Уніка»), Олексій Клименко (ПАТ «Європейське туристичне страхування»), Ярослав Бережний (ПАТ «Просто-страхування»), Яна Левченко (ТДВ «Експрес-страхування»), Дмитро Гненний (ПрАТ «СК «Глобал-гарант»), Ян Маляр (ПрАТ «СК «Євроніс Україна») та Атаджан Чулієв (ТДВ «СК «Ю.Ес.Аа.»).

«Загалом, схему продумали добре, – каже Чулієв. – Зловмисники проаналізували, хто є найбільшими страховими компаніями. Чому саме страхові? Бо в них завжди на рахунку є гроші, тобто, є що стягувати. Потім подивилися, хто з приватних виконавців стягував борги з цих страхових, тобто, хто не здивується, якщо йому прийдуть такі документи. Законодавство у нас зараз таке, що приватні виконавці не мають доступу до повної версії судового реєстру, на відміну від нотаріусів, єдиний реєстр виконавчих документів до цього часу не працює, і тому виконавці не можуть перевірити – підроблене рішення чи ні. Також врахуйте, що у виконавців нема обов’язку звертатися до боржника, коли відбувається стягнення. Відтак, вірогідність, що з українських страхових компаній через мене та колег стягнули би понад 12 мільйонів, була. Але нас врятувало те, що приватні виконавці спілкуються між собою і виявили цю аферу перед тим, як розпочати примусове стягнення».

Як з’ясував Атаджан Чулієв, людину з ПІБ Денис Пчельников зараз саме судять в Херсонському міському суді Херсонської області за ст. 122 ККУ («Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження»). Найближче засідання призначене на 13 квітня 2021 року. Підроблені судові рішення, які понадходили приватним виконавцям, були «надіслані» з печаткою саме цього суду.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Майнові права боржника за останні роки стали одним з основних активів боржника, на які можливо звернути стягання в межах виконавчого провадження

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Маємо в наявності хитрозроблену схему віджимання пенсій у пенсіонерів

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Жодних виключень для виконання судових рішень Постанова НБУ не передбачає...

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
На кінець 2022 року доступ до АСВП мають 253 приватні виконавці, або ж 89% від загальної кількості діючих

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Реальну вартість арештованого майна в ході аукціону визначає ринок

Виконавча діяльність

Статті • Стягнення боргiв
Стадія продажу майна розпочинається із моменту оприлюднення інформації про продаж