Огляд ЗМІ

Перше судно з українським зерном пройшло перевірку у Туреччині та готове направлятися далі, – Мінінфраструктури

3 серпня 2022, 13:38Новини163

Этот материал также доступен на русском

Балкер Razoni позавчора вийшов з одеського порту з вантажем української кукурудзи та прямує до порту Триполі в Лівані.

  • Посилання скопійованоlink copied

Перше судно з українським зерном Razoni, яке 1 серпня залишило морський торговельний порт “Одеса” та дісталося Туреччини, пройшло інспекцію Спільного координаційного центру та готово направлятися до пункту призначення.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства інфраструктури, – пише БЦ.

“Балкер Razoni позавчора вийшов з Одеського порту з вантажем української кукурудзи та прямує до порту Триполі в Лівані. Його зупинка у територіальних водах Туреччини пов’язана з черговим етапом реалізації “зернової ініціативи”, що була підписана в Стамбулі, а саме огляду судна на предмет забороненого вантажу”, – йдеться у повідомленні.

За словами міністра інфраструктури Олександра Кубракова, завдяки ЗСУ та портовим службам судно безпечно подолало шлях до Босфору, де пройшло перевірку представникам СКЦ.

“На прикладі Razoni остаточно узгоджуються і відпрацьовуються всі необхідні заходи контролю та координації між Україною та партнерами–підписантами – ООН та Туреччиною.

Щодо будь-яких перевірок в українських портах чи територіальних водах, то тут наша позиція незмінна – такий контроль залишається виключно за нами. Жодних інспекційних груп, жодних оглядів третіми сторонами”, – наголосив він.

Крім того, відбувається прийом заявок на вхід нових суден до українських портів для завантаження агропродукцією. Наразі завантаженими є 17 суден, які очікують дозволу на вихід.

Як повідомлялося, 1 серпня із Одеського порту вийшло перше за час повномасштабної війни судно, завантажене українським зерном – Razoni, яке під прапором Сьєрра-Леоне прямує до порту Тріполі у Лівані. На борту судна перебуває 26 тис. тонн української кукурудзи.

Угода щодо “зернового коридору” була підписана 22 липня у Стамбулі у присутності президента Туреччини Реджепа Тайіпа Ердогана та генсека ООН Антоніу Гутерріша. Підписи під двома відповідними документами поставили представники України, Росії, ООН та Туреччини. Йдеться про розблокування трьох українських портів: “Одеса” “Чорноморськ” та “Південний”.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму