Нацбанк скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи LEO

23 березня 2023, 09:00Новини419

Этот материал также доступен на русском

Платіжна система LEO була зареєстрована Національним банком у січні 2017 року як внутрішньодержавна, у квітні 2019 року вона набула статусу міжнародної платіжної системи.

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк України скасував реєстрацію міжнародної платіжної системи LEO та виключив інформацію про цю платіжну систему з Реєстру платіжної інфраструктури.

Таке рішення ухвалене 20 березня 2023 року у зв’язку із застосуванням персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій) до ТОВ “ФК ЛЕО”, що є оператором цієї платіжної системи.

Відповідно міжнародна платіжна система LEO повинна припинити надання послуг та завершити взаєморозрахунки за здійсненими в системі переказами згідно з правилами платіжної системи та відповідними договорами.

Платіжна система LEO була зареєстрована Національним банком у січні 2017 року як внутрішньодержавна, у квітні 2019 року вона набула статусу міжнародної платіжної системи.

Через скасування реєстрації міжнародної платіжної системи LEO Національний банк також скасовує реєстрацію 21 її учасника, серед яких один банк-резидент (АТ “СКАЙ БАНК”), дві небанківські установи-нерезиденти [ТОВ “ФЕНІГЕ” (Польща) та ДЗІНГ ФАЙНЕНС ЛТД (Великобританія)] та 18 небанківських фінансових установ (ТОВ “ФК “СИСТЕМА”, ТОВ “БІЗНЕС РІТЕЙЛ ГРУП”, ТОВ “ФК “АБЕКОР”, ТОВ “ФК МАГНАТ”, ТОВ “ФК “ОКТАВА ФІНАНС”, ТОВ “ФК “ФЕНІКС”, ТОВ “ФК “ФІНЕКСПРЕС”, ТОВ “ДАЙМОНД ПЕЙ”, ТОВ “СВІФТ ГАРАНТ”, ТОВ “ПЕЙСЕЛЛ”, ТОВ “ФК “АРТУА”, ТОВ “ФІНТЕКО”, ТОВ “ФК “ЕВО”, ТОВ “ФК “№ 1”, ТОВ “ФК “САН-РАЙЗ ФІНАНС”, ТОВ “ФК “КОНТРАКТОВИЙ ДІМ”, ТОВ “ФК МБК”, ТОВ “ФК “БІ.МАНІ”).

Нагадаємо, 10 березня 2023 року Указом Президента України № 145/2023 було введено в дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 10.03.2023 “Про застосування та внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)”, згідно з яким до ТОВ “ФК ЛЕО” застосовано персональні спеціальні економічні та інші обмежувальні заходи (санкції).

Відповідно до вимог Положення про реєстрацію платіжних систем, учасників платіжних систем та технологічних операторів платіжних послуг, затвердженого постановою Правління Національного банку України від 26 вересня 2022 року № 208, скасування реєстрації платіжної системи є підставою для скасування всіх учасників такої системи.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму