Проекти та інновації

Коли буде підвищено гарантовану суму відшкодування вкладникам банків?

29 липня 2021, 13:31Новини1234

Этот материал также доступен на русском

Для вчасної виплати гарантованого відшкодування 2 млн вкладникам збанкрутілих банків, Фонд змушений був запозичити 80 млрд грн у НБУ та Мінфіну. Ці кошти Фонд отримав під ринкові відсотки.

  • Посилання скопійованоlink copied

Останнє підвищення суми гарантованого відшкодування було здійснено у 2012 році з прийняттям Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб». Таким чином, майже 10 років максимальна сума, яку вкладники у разі банкрутства банку можуть отримати від Фонду гарантування вкладів, складає 200 тисяч гривень, – повідомляє прес-служба ФГВФО.

Розуміючи, що питання підвищення гарантованої суми назріло ще кілька років тому (зокрема через знецінення національної валюти більш ніж втричі внаслідок кризи 2014-2016 рр.), Фонд почав напрацьовувати способи його вирішення.

Основним бар’єром стали боргові зобов’язання Фонду, що виникли під час кризи, коли було визнано неплатоспроможними і передано під управління Фонду половина банків, що існувала в країні на початок 2014 року.

Для вчасної виплати гарантованого відшкодування 2 млн вкладників збанкрутілих банків, Фонд змушений був запозичити 80 млрд грн у НБУ та Мінфіну. Ці кошти Фонд отримав під ринкові відсотки.

Таким чином, навіть після повного розрахунку з НБУ та дострокового погашення частини боргу перед Мінфіном на початок 2021 року залишок боргу Фонду перед Мінфіном склав 46,94 млрд грн основного боргу та ще 64,16 млрд грн відсотків.

Після опрацювання разом з міжнародними радниками численних варіантів Рада з фінансової стабільності погодила механізм реструктуризації боргових зобов’язань Фонду, який дозволить здійснити довгоочікуване підвищення гарантованої суми.

Ці рішення втілені в законопроекті №5542-1, який 30 червня 2021 року був прийнятий у першому читанні Верховною Радою України. Цей законопроект, передбачає поетапне збільшення гарантованої суми відшкодування: після набуття ним чинності (це станеться після прийняття його у другому читанні та підписання Президентом України) – до 400 тисяч гривень, а з 1 січня 2023 року – до 600 тисяч гривень.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
І про кого воліють «забути» в Офісі Генпрокурора

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
У 2014-2017 роках судів по скасуванню результатів конкурсу фактично не було, тому що недобросовісні позичальники могли домовитися з недобросовісними біржами про результати торгів

Банкрутство банків

Статті • Банкрутство
Якщо для боржників їх кредит – це можливість збагатитися, то для платників податків та банків це суттєва проблема.

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
В результаті приватизації держава позбавиться необхідності докапіталізації банку в майбутньому