Огляд ЗМІ

Кабмін підвищить максимальні ціни на бензин та дизпаливо до 52-58 гривень за літр, – віце-прем’єр

18 травня 2022, 09:39Новини534

Этот материал также доступен на русском

Значне підвищення регульованих цін дозволить скоротити черги на АЗС за паливом та відновити баланс на ринку вже найближчими тижнями

  • Посилання скопійованоlink copied

Оперативний штаб при Кабінеті міністрів, очолюваний прем’єр-міністром Денисом Шмигалем, ухвалив рішення відмовитися від державного регулювання цін на пальне, зберігши граничний кордон ціни на бензин у 52 грн/л, дизпаливо – 58 грн/л.

Про це перший віце-прем’єр-міністр – міністр економіки Юлія Свириденко заявила в ефірі телемарафону “UA Разом”, повідомляє Інтерфакс-Україна.

“У нас була дискусія з операторами ринку сьогодні, і за підсумками сьогоднішнього засідання штабу виникла домовленість, щоб ми з боку держави призупинили цінове регулювання, щоб оператори ринку могли наситити ринок необхідним ресурсом. Щоб вони могли весь доступний ресурс на європейському або навіть не європейському ринку транспортувати в Україну”, – розповіла Свириденко.

“При цьому ми, звичайно, очікуємо, що граничні ціни на дизпаливо будуть не більше 58 грн, на бензин – не більше 52 грн. Як тільки ми відчуємо, що оператори зловживають становищем, ми вводитимемо щодо них санкції. Моніторитимемо ситуацію щодобово”, – пообіцяла вона.

На думку Свириденко, значне підвищення регульованих цін дозволить скоротити черги на АЗС за паливом та відновити баланс на ринку вже найближчими тижнями.

Як повідомлялося, Міністерство економіки 14 травня оновило граничні ціни на бензин та дизпаливо, після чого максимальна ціна на “звичайний” бензин для його продажу через мережу АЗС не повинна перевищувати 39,86 грн/літр, на “звичайне” дизпаливо – 42,31 грн/літр. Водночас преміальні марки пального можуть реалізовуватись з 5%-вою надбавкою: бензин А-95 – 41,85 грн/л, дизпаливо – за 44,42 грн/л.

На початку травня Кабмін підвищив граничну торговельну надбавку до середньої роздрібної ціни на дизпаливо з 5 до 7 грн/літр, для бензинів – з 4,55 грн до 6,5 грн/літр. Також нова версія постанови про держрегулювання містить норму, яка дозволяє нерегульовану ціну на преміальні марки при наявності у продажу стандартної марки. Водночас за наявності тільки преміальних марок на них поширюється норма про 5% від граничної ціни.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму