Проекти та інновації

Як Нацбанк впроваджуватиме СупТех та розвиватиме РегТех?

12 липня 2021, 10:45Новини550

Этот материал также доступен на русском

Публічне обговорення проєкту Концепції триватиме до 14 серпня 2021 року включно, потім відбудеться узагальнення отриманих пропозицій та буде опубліковано фінальний текст Концепції.

  • Посилання скопійованоlink copied

Національний банк розробив та презентує для обговорення проєкт Концепції розвитку інноваційних наглядових (СупТех) та регуляторних (РегТех) технологій (далі – проєкт Концепції). Результатом цього публічного обговорення стане вироблення спільного бачення пріоритетних напрямів розвитку СупТех та РегТех в Україні.

Що таке РегТех та СупТех?

Регуляторні технології (РегТех/RegTech – regulatory technologies) – управління регуляторними процесами у фінансовій галузі за допомогою технологій.

Наглядові технології (СупТех/SupTech – supervisory technologies) – використання технологій для полегшення та вдосконалення наглядових процесів із точки зору наглядових органів.

Упровадження СупТех та розвиток РегТех мають на меті побудувати інноваційну, ефективну та високотехнологічну систему нагляду й оптимізувати процеси дотримання регуляторних вимог для учасників фінансового сектору.

«У світі кількість регуляторів, які вже розробили або здійснюють розроблення стратегій із упровадження СупТех та розвитку РегТех щорічно зростає. Окремі регулятори вже мають офіційну платформу для розроблення або тестування інструментів СупТех та РегТех-рішень, спеціальні підрозділи для підтримки їх розвитку. Ми також переконані, що сприяння розвитку СупТех та РегТех, ґрунтоване на взаємодії та постійній комунікації й співпраці регулятора з піднаглядними суб’єктами і РегТех-компаніями, є запорукою сталого розвитку фінансового ринку, удосконалення чинних наглядових та регуляторних процесів з метою виявлення та попередження потенційних ризиків у діяльності фінансового сектору», – зазначив Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Про що йдеться в проєкті Концепції?

Проєкт Концепції розроблений у межах реалізації Стратегії розвитку фінансового сектору до 2025 року, Стратегії розвитку фінтеху в Україні до 2025 року та Стратегії Національного банку до 2025 року. Роботу над цим документом Національний банк спільно із Світовим банком розпочали наприкінці 2019 року.

Проєкт Концепції відображає позицію регулятора щодо ключових питань використання СупТех та РегТех, його бачення стосовно визначення сфер для впровадження та розвитку інноваційних підходів. Крім того, документ містить аналіз поточного стану взаємодії банків, профільних компаній та Національного банку з обґрунтуванням необхідності трансформаційних змін, розкриває основні питання з напрямів упровадження відповідних рішень у світі та в Україні. Докладнішу інформацію про проєкт Концепції розміщено на окремій сторінці офіційного Інтернет-представництва Національного банку

Ми переконані, що успішне втілення новітніх технологічних рішень в Україні можливі лише в конструктивному діалозі та співпраці між усіма ключовими учасниками фінансової екосистеми.

Тому, запрошуємо експертів, учасників фінансового ринку та профільні асоціації надавати зауваження та пропозиції до проєкту Концепції та долучатися до її обговорення.

За результатами цього експертного обговорення Національний банк визначить пріоритети в розвитку СупТех та РегТех та сформує перелік потенційних власних проєктів/ініціатив, у впровадженні яких будуть зацікавлені учасники фінансового ринку.

Публічне обговорення проєкту Концепції триватиме до 14 серпня 2021 року включно, потім відбудеться узагальнення отриманих пропозицій та буде опубліковано фінальний текст Концепції.

Письмові зауваження й пропозиції приймаються на електронну пошту suptechnbu@bank.gov.ua.

Крім того, з метою ефективного впровадження СупТех та розвитку РегТех Національний банк запрошує учасників фінансового ринку взяти участь в опитуванні та заповнити форму зворотного звʼязку.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

НБУ

Статті • Влада i люди
Якщо намагатися пришвидшити темпи економічного зростання нацбанківськими інструментами, ми отримаємо або інфляцію, або бульбашки на фінансових ринках

НБУ

Статті • Влада i люди
Чи можна збільшити обсяги іпотечного кредитування без навантаження на державний бюджет?

НБУ

Статті • Влада i люди
Набувши популярності серед молоді, кешбек як інструмент підвищення лояльності невдовзі може зникнути з українського фінансового ринку

НБУ

Статті • Влада i люди
Чому державні банки готові підтримувати програму

НБУ

Статті • Влада i люди
1 липня минув рік, як Національний банк став регулятором для небанківських фінансових установ

Законодавство

Статті • Влада i люди
Законопроєкт «Про кредитні спілки», зареєстрований під № 5125, 1 червня 2021 року був розглянутий Верховною Радою України у першому читанні та прийнятий за основу