Зверніть увагу

Фонду гарантування вкладів вдалось реалізувати дистанційну виплату відшкодування, – Світлана Рекрут

20 травня 2022, 15:10Новини514

Этот материал также доступен на русском

В Україні діє 100% відшкодування за банківськими вкладами на період дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування.

  • Посилання скопійованоlink copied

Збройна агресія росії проти України стала каталізатором для реалізації важливого проєкту Фонду гарантування вкладів — дистанційної виплати гарантованого відшкодування. Про це повідомила Світлана Рекрут, директор-розпорядник ФГВФО.

“На період дії воєнного стану ми дали можливість банкам-агентам виплачувати гарантоване відшкодування вкладникам віддалено, без відвідування ними відділень банків. Уже чотири банки-агенти реалізовують цю ініціативу. Загалом дистанційно вкладники отримали вже понад 60 млн грн. І цей проект, завдяки активності наших банків-агентів, стрімко розвивається”, – зазначила директор Фонду.

Сьогодні у ФГВФО також працюють над інвентаризацією активів цих банків і формуванням ліквідаційної маси. Адже у Фонду ще є черги кредиторів, вимоги яких він акцептував на суму майже 25 млрд грн.

Крім того, за словами С.Рекрут, у період кризової турбулентності громадяни найбільше потребують відчуття впевненості. І саме цю впевненість вкладникам банків має дати ініціатива Президента про запровадження 100% відшкодування за вкладами на період дії воєнного стану та трьох місяців після його припинення чи скасування. Відповідні зміни вже внесено у законодавство, і вони набрали чинності з 13 квітня 2022 року.

Що це означає? Що у випадку, якщо сьогодні банк буде визнано неплатоспроможним, його вкладники фізичні особи отримають свої кошти у повному обсязі. Це дуже непростий і безпрецедентний для нашої держави крок, який, між тим, неодноразово використовувався у світовій практиці.

Для прикладу, цей крок був застосований під час глобальної кредитної кризи 2008 року в Ірландії, Данії, Ісландії та Німеччині. Протягом кризового періоду (у деяких країнах — до 24 місяців) гарантувалося повернення 100% суми депозитів фізосіб. По завершенню кризи — країни поверталися до своїх гарантованих обмежень. До речі, цей принцип закладено й у національному законодавстві — через три місяці після припинення чи скасування воєнного стану гарантована сума за вкладами становитиме 600 тис. грн.

“Повне відшкодування коштів зараз — це не емоційне рішення. Ми, усі учасники система фінансової безпеки, його добре обдумали, прорахували, і зважили всі «за та проти». Його прийняття — свідчення того, що ситуація є контрольованою та стабільною. В іншому випадку ця ідея просто не могла б бути реалізована. Так, це велика відповідальність. Але це наш внесок у стабільність країни”, – зазначила директор Фонду.

Теги
Теги

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Фонд гарантування вкладів поставив собі за мету досягти європейських стандартів гарантування вкладів. Що потрібно зробити, щоб стратегічна ціль стала досяжною перспективою?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
За офіційною статистикою, станом на березень 2021 р. в Україні було зареєстровано 323 кредитні спілки

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
В результаті приватизації держава позбавиться необхідності докапіталізації банку в майбутньому

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Як зміниться кредитний ринок і банківська система, якщо Фонд гарантування вкладів фізичних осіб матиме необмежені права?

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Уривка немає, тому що запис захищений.

ФГВФЛ

Статті • Влада i люди
Майже 47 млрд грн основного боргу і ще 64 млрд грн нарахованих відсотків — загалом понад 111 млрд грн повинен буде перерахувати уряду до 2031 року Фонд…