Проблемні борги

Чи можуть фінустанови примушувати українців сплачувати борги родичів: роз’яснення

15 квітня 2021, 10:06Новини1012

Этот материал также доступен на русском

Якщо ваш родич взяв кредит і з певних причин не може його повернути, ви не повинні сплачувати борг

  • Посилання скопійованоlink copied

Нерідко фінустанови та колекторські компанії звертаються до родичів боржників із вимогою сплатити кредит за своїх близьких людей. Наскільки це правомірно, роз’яснили на порталі Ліга.

Важлива наявність поруки

Якщо кредит взяв ваш родич і з якихось причин не може його повернути, ви не повинні сплачувати борг (якщо ви не є поручителем). Ваше майно також не може бути арештовано, якщо ви не давали на це згоди.

Однак якщо ви є поручителем, ситуація інша. Стаття 554 Цивільного кодексу передбачає, що боржник і поручитель відповідають перед кредитором як солідарні боржники. Тобто поручитель відповідає нарівні з боржником і кредитор має право пред’явити вимоги як до основного боржника, так і до поручителя.

Відповідальність подружжя перед кредитором

У випадку розлучення чоловік або дружина позичальника повинні сплачувати кредит лише у випадку, якщо кредитний договір був укладений під час шлюбу.

Якщо ваш партнер взяв кредит до шлюбу, то після розлучення він продовжує сплачувати його самостійно (навіть якщо це був кредит на житло, у якому ви проживали). Якщо ж кредитний договір було укладено подружжям в інтересах сім’ї в період шлюбу, то після розлучення ексчоловік та жінка не звільняються від кредитних зобов’язань.

Спадковість кредитних зобов’язань

Кредит може дістатися у спадок. Після смерті близького родича у спадок від нього може залишитися не тільки нажите майно, але й активна позика. Сплачувати кредитні борги померлого родича за законом повинні спадкоємці першої черги, тобто чоловік або дружина, які пережили спадкодавця, діти, а також його батьки. Також зобов’язання поширюються на тих, хто був вказаний в заповіті (якщо такий є).

З дня смерті позичальника банк зупиняє нарахування відсотків. Для цього спадкоємці повинні письмово повідомити кредитора та надати копію свідоцтва про смерть. Щоб відмовитися від сплати кредиту за померлого родича, потрібно не вступати у спадок. Для цього не потрібно нічого робити, через 6 місяців майно померлого автоматично отримає держава. Якщо є і майно, і борг, краще звернутись до нотаріуса, провести оцінку та визначити, чи варто у такому випадку вступати у спадок.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Після початку війни та запровадження воєнного стану законодавець змінив правове регулювання сфери кредитування

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Заява має подаватися до органу, яка у даний момент здійснює кримінальне провадження: під час досудового розслідування — до слідчого чи прокурора, а під час судового провадження —…

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Законодавство передбачають більш ніж достатню кількість важелів та ефективних правових інструментів, якими може скористатися кредитор при здійснені захисту своїх майнових прав

Фінансові компанії

Статті • Стягнення боргiв
Як буде змінюватися ринок NPL в 2021 році, і чому одним з його драйверів стане продаж кредитних портфелів держбанків.