Колізії та конфлікти

Бізнес більше скаржився на безпідставно відкриті справи за ухилення від сплати податків

18 травня 2021, 11:52Новини183

Этот материал также доступен на русском

Рада бізнес-омбудсмена системно рекомендує державним органам припинити кримінальне переслідування за ухилення від сплати податків до остаточного узгодження податкових зобов’язань.

  • Посилання скопійованоlink copied

У січні-березні 2021 року Рада бізнес-омбудсмена отримала від бізнесу 425 скарг на порушення держорганів, що на 6% менше проти IV кв 2020 року. Водночас кількість завершених установою розслідувань була на 10% вищою проти IV кв 2020 року. За сприяння РБО підприємцям вдалося повернути та заощадити 126 млн. грн. Серед скаржників, які заповнили форму зворотного зв’язку, 97% були задоволені співпрацею з РБО.

Невиконання судових рішень з реєстрації податкових накладних вперше за роки роботи РБО стало найбільш розповсюдженим предметом – у звітному періоді надійшло 56 таких звернень.

У лютому 2021 року установа видала системний звіт, який містить 26 рекомендацій державним органам щодо вирішення цієї проблеми. Оскарження результатів податкових перевірок стало другим найбільш розповсюдженим предметом звернень бізнесу (49 скарг). Це пов’язано з фактичним скасуванням мораторію на податкові перевірки юросіб, На включення до переліків ризикових платників податків скаржилися 27 разів.

«У звітному кварталі бізнес більше скаржився на безпідставно відкриті кримінальні провадження за ухилення від сплати податків. Щоб вирішити цю проблему, Рада бізнес-омбудсмена системно рекомендує державним органам припинити кримінальне переслідування за ухилення від сплати податків до остаточного узгодження податкових зобов’язань. Раніше, відповідно до рекомендацій РБО, було підвищено пороговий розмір фактичного ненадходження до бюджету податків, починаючи з якого діяння вважається злочином. Ми також неодноразово наголошували на необхідності створення нового органу, що здійснюватиме розслідування економічних та податкових злочинів – багато наших рекомендації наразі враховано в законі про Бюро економічної безпеки України», – зазначив бізнес-омбудсмен Марчін Свєнчіцький.

Надійшло більше скарг на дії Національної поліції, органів Прокуратури, митниці та державних підприємств. Кількість звернень щодо Національної поліції майже подвоїлася у порівнянні з IV кв 2020 року та I кв 2020 року, зокрема, через скарги на процесуальні зловживання та бездіяльність Нацполіції. Підприємці також більше скаржилися на процесуальні зловживання прокурорів: +120% проти IV кв 2020 року та +22% проти I кв 2020 року. У порівнянні з IV кв 2020 року та I кв 2020 року підприємці більше скаржилися на дії державних регуляторів: серед іншого, зросла кількість звернень щодо ДАБІ та Держгеокадастру.

Комітет ВРУ з питань економічного розвитку рекомендував до розгляду у першому читанні на пленарному засіданні ВРУ нову редакцію законопроєкту про установу бізнес-омбудсмена, яка враховує зауваження Головного науково-експертного управління ВРУ та депутатів. Зокрема, у документі уточнено умови співпраці з державними органами: установа не буде складати адмінпротоколи щодо держслужбовців, які не співпрацюють з РБО; доступ до службової інформації буде надаватися лише в межах розслідуваних справ; як і зараз, РБО буде видавати держорганам аргументовані рекомендації, а не накази.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму