Колізії та конфлікти

В ЗСУ спростували заяву Арестовича про “український слід” у влучанні в Дніпрі – соцмережі вимагають кари проти речника ОП

15 січня 2023, 13:12Новини605

Обурення з приводу недоречних слів Арестовича виявилось настільки сильним, що влада не зможе замовчати цей конфлікт

  • Посилання скопійованоlink copied

Інформаційна війна зараз є не менш важливою, аніж події на полі бою.

Вчора увечері, коли Україна ще приходила до тями від трагедії у Дніпрі, горе-експерти вже почали поширювати оціночні судження про те, що сталося, за яких умов, що куди летіло. На жаль, не замислюючись при цьому про наслідки для воюючої держави.

Один з таких експертів, а саме, радник Офісу Президента Олексій Арестович в ефірі з Марком Фейгіном на його YouTube-каналі під час розмови запевнив, що ракету над будівлею, де загинули люди, буцімто збило українське ППО. І саме уламки збитої ракети спричинили такі руйнування і загибель людей.

Як це не дивно, але схожу або подібну версію вчора ж, як тільки стало відомо про ураження будинку у Дніпрі, почали поширювати і російські топ-пропагандисти та купа смітникових телеграм-каналі і сайтів-сміттярок.

Дослівно в телеграм-каналах та пабліках писали наступне (мовою оригіналу) : «Ракети украинской ПВО вновь прилетела в жилой дом. Скорее всего жертвой агрессии ВСУ стали мирные жители Днепропетровска. ВСУ в который раз не щадят собственных мирных жителей, сбивая ракеты ВСК РФ прямо над жилыми кварталами городов. Судя по всему, сегодня в Днепропетровске старая ракета ПВО вновь взяла не тот курс и попала в жилую многоэтажку…».

А вже відразу після ефіру з Арестовичем – російські пропагандисти начали писати: ” А ми ж казали, бачите все це правда”…

Однак крім ефіру, Аристович навіщось поширив допис з подібною інформацією і у себе на сторінці у мережі Facebook, чим одразу викликав бурхливу негативну реакцію користувачів.

На меседж Арестовича відреагував навіть очільник Дніпра Борис Філатов, зазначивши, що СБУ та контррозвідка мають відреагувати на слова Арестовича.

Прості користувачі були більш емоційні: “брехлива тварюка”, “російський запроданець” – це найбільш “лагідні” з висловлювань.

Згодом речник поширив пояснювальний допис, зазначивши, що ніхто не звинувачуватиме Україну в тому, що вона нібито збила ракету над житловим будинком, адже шкода від ракети протиповітряної оборони була б набагато менша від шкоди Х-22. Також він закликав не звертати увагу на те, що його слова «підхопили» російські ЗМІ, звинувачуючи Україну в загибелі власних громадян.

Але на цю репліку зауважимо, що це саме Арестович повторив (або процитував) російських пропагандистів, бо саме вони першими почали поширювати версію про ураження будинку уламками чи то ракети українських ППО чи то уламками їхньої ж ракети. Перші вкиди ерефських сміттярок з’явилися орієнтовно в проміжку 15.45-16:20. Заява ж Аристовича у розмові з Фейгіним пролунала у вечірньому ефірі коли на годинниках вже було за 22-гу годину.

І вже після опівночі Командування Повітряних сил ЗСУ поширило змістовне спростування подібного вкиду, яке затягнули в український інфопростір горе-експерти. Під спростуванням стоїть конкретна відповідальна особа: Командувач Повітряних Сил ЗСУ генерал-лейтенант Микола ОЛЕЩУК.

У заяві зазначено: «14 січня 2023 року із п’яти дальніх бомбардувальників Ту-22м3 ВКС РФ по території України було випущено п’ять крилатих ракет Х-22. Пуски здійснювались із Курської області та з акваторії Азовського моря. Одна із ракет Х-22, запущена з району Курської області близько 15 год. 30 хв. 14 січня 2023 року, влучила в багатоповерхівку у м. Дніпро (по вул. Набережна Перемоги). Радіолокаційними засобами виявлено приблизне місце запуску, висота, швидкість польоту. Жодних сумнівів, що це була саме ракета Х-22 – немає. У Збройних Силах України немає вогневих засобів, здатних збивати даний тип ракет. З початку воєнної агресії росії по території України було випущено понад 210 ракет цього типу. Жодна – не збита засобами протиповітряної оборони. Маса бойової частини Х-22 – близько 950 кг. Максимальна дальність – до 600 км. При застосуванні із великих відстаней відхилення від цілі може становити сотні метрів. Лише зенітні ракетні комплекси, які у перспективі можуть бути надані Україні західними партнерами (йдеться про такі системи, як Patriot PAC-3 чи SAMP-T), здатні перехоплювати дані повітряні цілі. Будь ласка, звертайте увагу на офіційні заяви представників Повітряних Сил, МО, ГШ, видів та родів ЗС України і перевіряйте будь-які «гучні» повідомлення, які тиражуються з інших джерел. Інформація – зброя!» http://surl.li/ekpbo

Власне тепер стоїть питання наступного змісту – свідомо чи несвідомо говорив Арестович про ракету.

Перша версія – речник був банально не готовий, говорив те, чого ще не знав. Тоді в цьому випадку слушним є зауваження політолога Олега Саакяна. Для політолога ключовим питанням є статус Арестовича. “Від цього залежить, що він міг сказати чи не міг, і як до цього відноситися. За формою слідує відповідальність. А поки він “несхоплений”, то можна жонглювати в спектрі від приватна думка блогера, спецслужбіста, військового експерта до офіційної особи з доступом до закритої інформації. Умовно, якщо воїн, тоді якого ти в студії? Мудрець – тоді якого ти коментиш все підряд?Людина держави, чому ти тоді її підставляєш?.. Перш за все має лунати – назвись! Тоді вже все інше, зокрема, і як реагувати на сказане ним”.

Друга версія — Арестовича використали в рамках інформаційно-психологічної операції. Це до речі, підтверджують “хвилі” російських пропагандистів: “Це не ми” — “Це Українська ракета” — “Це наша ракета, але збита українськими ППО” — “Все це правда, бо підтвердив Арестович”. В цьому випадку, дійсно, СБУ варто прислухатись до думки Філатова.

І третя версія — Арестович й досі грає роль такого собі політика-тригера, або соціального барометра швидкого реагування, якому дозволено коментувати ледь не усе. А потім, в залежності від ситуації — йому нададуть роль, наприклад, ображеного опозиціонера. Наприклад, суто теоретично може бути наступна ситуація. Оскільки де-факто вже розпочалась передвиборча кампанія, то з Арестовича хочуть зробити повноцінний політичний проект. Для влади такий проект вигідний тим, що “слугам” все одно треба “розбавити монобільшість” контрольованою опозицією. Але такої на сьогодні просто … не існує! І ось Арестович — саме та сила, яка і очолить опозиційний рух. Що треба для народження опозиції? Будь-який публічний скандал, що виправдає «розірвання» зв‘язків з владою. Це лише теорія, тим не менш.

В будь-якому випадку, обурення з приводу недоречних слів Арестовича виявилось настільки сильним, що влада не зможе замовчати цей конфлікт.

Сергій Козлов, редактор

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”