Огляд ЗМІ

Український слід? З’ясувалося, ким була мати Леонардо да Вінчі

17 березня 2023, 16:00Новини6424

Этот материал также доступен на русском

Вивчення сімейної історії да Вінчі ускладнюється тим, що досі вдавалося простежити лише родовід його батька

  • Посилання скопійованоlink copied

Згідно з новим аналізом документів майже 600-річної давнини, мати Леонардо да Вінчі викрали і поневолили, коли вона була підлітком і жила на Кавказі. Її продали та відправили до Італії.

Згідно з документами, виявленими італійським істориком, мати да Вінчі, Катерину, викрали та вивезли з її будинку біля Чорного моря до Черкесії, перш ніж відправити до Венеції.

Якщо дані точні, значить, Леонардо да Вінчі, який вважається одним із найбільших художників та вчених епохи Відродження, був італійцем лише наполовину. Карло Вечче, професор італійської літератури в Університеті L’Orientale у Неаполі, використав це відкриття як сюжет історичного роману. Книга – під назвою “Il Sorriso di Caterina” (“Посмішка Катерини”) містить фактично точні деталі його дослідження, сказав Вечче. Однак результати ще не опубліковані в журналі, що рецензується.

“Мати Леонардо була черкеською рабинею, – заявив Вечче на нещодавній прес-конференції. — Її вивезли з узбережжя Чорного моря, кілька разів продали й перепродали у Константинополі, потім у Венеції, перш ніж нарешті вона не прибула до Флоренції, де зустріла молодого нотаріуса П’єро да Вінчі, який був батьком Леонардо”.

Леонардо Да Вінчі був художником, архітектором, винахідником, анатомом, інженером та вченим. Після себе він залишив десятки зашифрованих зошитів з науковими спостереженнями, винаходами та анатомічними спостереженнями. Поряд із докладними малюнками анатомії людини в його записниках є креслення велосипедів, вертольотів, танків та літаків.

Вивчення сімейної історії да Вінчі ускладнюється тим, що досі вдавалося простежити лише родовід його батька. Інші історики припускають, що мати да Вінчі була сиротою і жила в покинутому фермерському будинку, коли зустріла П’єро да Вінчі.

Але єдиним достовірно відомим фактом про сім’ю знаменитого ерудиту було те, що його батьки не були одружені і він народився поза шлюбом у тосканському містечку Анкіано, в сім’ї нотаріуса П’єро да Вінчі та жінки на ім’я Катерина.

Вечче виявив раніше невідомі документи, проводячи дослідження у Державному архіві Флоренції. У тому числі знайшов латинську грамоту, підписану П’єро. Вона датована 2 листопада 1452 р., яка звільнила Катерину з рабства. Роком раніше, 1451 року, Катерина познайомилася з П’єро після того, як флорентійський лицар купив її для роботи годувальницею, сказав Вечче.

Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Серед іншого, Директива спрямована на впровадження механізмів раннього виявлення неплатоспроможності та створення умов для врегулювання заборгованості без використання процедур банкрутства

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Преса нерідко виконує свої професійні обов’язки в небезпечних умовах, а в час війни працює ще й у смертельній небезпеці

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Відповідно до Постанови № 380 створено Державний реєстр майна, пошкодженого та знищеного внаслідок бойових дій

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Навіть демонтувавши одну антилюдську систему, демократичний світ має бути пильним: історія триває…

Дослідження

Статті • БОРГ-review
Рекомендуємо надавати інформацію про недобросовісних продавців до територіальних органів Держпродспоживслужби

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації