Стартові умови: яка роль банків у продажі землі в Україні

7 липня 2021, 09:11Новини475

Этот материал также доступен на русском

Оскільки банки кредитуватимуть під заставу, що є менш ризикованим для фінустанов, НБУ не висуватиме додаткових вимог і до оцінки якості позичальників, і до застави

  • Посилання скопійованоlink copied

Минулого тижня, 1 липня, в Україні відкрився ринок землі. Набрав чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», який дозволяє громадянам вільно продавати та купувати землі сільськогосподарського призначення, що належать їм на правах приватної власності. Раніше громадяни мали право лише віддавати таку землю в оренду.

До цього готувалися довгий час не лише українці, аграрний бізнес, а й українські банки. Вони готові до можливостей, які відкриває ринок: збільшення кредитного портфелю, нових продуктових сегментів та програм підтримки фермерів. Але є і свої застереження. Яку роль на ринку землі зіграють банки, розповіла голова правління Банку Альянс Юлія Фролова.

Є банки, що не планують протягом цього року активно брати участь у кредитуванні ринку землі. Але ми будемо спостерігати та аналізувати, як розвиватиметься ринок землі, й активно долучатимемося до кредитування та підтримки не лише бізнесу, а й фізосіб. Ми готові, але чи готовий ринок?

Чим цікавий ринок землі банкам

За новими правилами, до 2024 року «в одні руки» можна буде придбати не більше 100 га. Далі – не більше 10 тисяч га. Нинішні орендарі землі матимуть переважне право на її покупку. Вони також можуть передати це право, але повинні письмово повідомити про це власника землі.

Відкриття ринку землі стимулюватиме банки до кредитування малого та середнього агробізнесу, фермерів.

Законодавець передбачив чіткий механізм, як земельні ділянки, набуті банками, повертатимуться у власність аграріїв. Тому, якщо цей механізм працюватиме, як запланував законодавець, а відповідні державні органи дійсно слідкуватимуть за виконанням банками свого обов’язку вчасно відчужувати земельні ділянки, можна очікувати на позитивний ефект від прийнятого Закону – виграють і банки, і аграрії.

Оскільки банки кредитуватимуть під заставу, що є менш ризикованим для фінустанов, НБУ не висуватиме додаткових вимог і до оцінки якості позичальників, і до застави. Фермери матимуть більше шансів скористатися кредитом.

Які можуть бути умови

Якщо говорити про агрогосподарства, то для них будуть доступні кредити до 3% річних, саме за таких умов бізнес зможе активно розвиватися та зростати.

Зараз банки кредитують аграріїв під майбутній врожай.

Завдяки відкритому ринку землі, строки кредитування для фізосіб можуть бути 8–10 років, дисконт після оцінки заставної землі може скласти 20–30%. Для юридичних осіб – 7–10 років, початковий внесок клієнта – 20–40%.

Що стримує банки

Є певні проблеми з визначенням ринкової вартості на перших етапах формування ринку землі. Окрім цього, до 2024 року немає чіткого механізму аукціону з продажу земельних ділянок, оскільки обмежені можливості покупців. Адже до цього право купити землю матимуть лише фізичні, а з 2024-го – і юридичні особи.

Також важко буде оцінити фінансовий стан позичальника та джерело погашення кредиту. З фермерами простіше – вони зможуть надавати свою землю під заставу та залучати кредитні кошти за доступною ціною.

Крім цього, виникає питання, як юридично та процесно організувати фінансування фермерів для купівлі землі. Власником стає фізособа, а аналізувати потрібно буде бізнес юридичної особи. Тут важливо дивитись уважно на можливі механізми та дотримуватися норм банківського регулятора.

Активності в кредитуванні ринку землі українськими банками варто чекати через два-три роки.

Загалом банки чесно зазначають, що на початковому етапі активно не діятимуть: подивляться, як у реальності працюватиме законодавство, формуватиметься ціна на землю. Тому не варто очікувати істотної кількості кредитних угод в перший рік роботи ринку.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Мінюст

Статті • Влада i люди
Офіційний запуск Реєстру збитків відбудеться 2 квітня 2024 року

НААКУ

Статті • Влада i люди
Обов`язок АК провести аналіз фінансово-господарського стану боржника кореспондується із відповідальністю арбітражного керуючого за невиконання або неналежне виконання, покладених на нього обов`язків

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня