За кордоном

Словаки вважають, що українські біженці погіршують ситуацію в країні, – опитування

24 березня 2023, 13:39Новини1199

Этот материал также доступен на русском

Невдоволення щодо українських біженців у Словаччині є найвищим серед країн Євросоюзу, оскільки 44% словаків вважають, що українці роблять їхню країну гіршою.

  • Посилання скопійованоlink copied

Невдоволення щодо українських біженців у Словаччині є найвищим серед країн Євросоюзу, оскільки 44% словаків вважають, що українці роблять їхню країну гіршою.

Про це свідчать дані нового опитування Євробарометра, пише “Європейська правда” з посиланням на Euractiv.

Словаччина, безумовно, не належить до країн, які були б особливо відкритими до різноманіття, зазначив соціолог Міхал Вашечка, директор Братиславського інституту політики (BPI), коментуючи результати опитування.

“Ці цифри ще більше дивують, тому що українці також показали досить погані результати порівняно з іншими згаданими групами”, – додав він.

Незрозуміло, чи це невдоволення є результатом безпосереднього досвіду спілкування словаків з українцями, чи воно походить від образів “української мафії, корумпованої держави”, які формували сприйняття щодо українців протягом останніх 30 років.

“Частина політичної еліти продовжує говорити про них і сьогодні. І це має більше успіху, ніж ми могли б очікувати”, – вважає соціолог.

Опитування також вказує на те, що 56,6% респондентів вважають, що українські біженці послаблюють словацьку економіку, що суперечить останньому аналізу ринку праці Інституту фінансової політики, який стверджує, що українці фактично компенсують дефіцит робочої сили в таких галузях, як охорона здоров’я та готельно-ресторанний бізнес, де не вистачає персоналу.

“Іноземні працівники в Словаччині, особливо з України, зробили значний внесок у зростання зайнятості минулого року”, – йдеться в аналізі.

Опитування також виявило глибшу проблему, яку словаки мають з іноземцями, оскільки 42% респондентів заявили, що іноземці порушують словацьку культуру.

Хоча словаки найбільше обурюються іммігрантами з Африки та Близького Сходу, вони також віддають перевагу іммігрантам з Росії перед іммігрантами з України, оскільки лише 38% опитаних заявили, що росіяни роблять країну гіршою.

Слід зазначити, що попри таку суспільну думку словацький уряд активно підтримує Україну.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?