Розмінування сільгоспземель проведуть у 9 областях

23 березня 2023, 11:50Новини224

Обстеженню та в разі необхідності розмінуванню підлягає понад 470 тисяч 854 гектари земель

  • Посилання скопійованоlink copied

На засіданні Національного органу з питань протимінної діяльності схвалено План заходів щодо гуманітарного розмінування земель сільськогосподарського призначення, яким передбачено гуманітарне розмінування Дніпропетровської, Запорізької, Київської, Миколаївської, Сумської, Харківської, Херсонської, Чернігівської, Черкаської областей.

«Розпочинаємо системну реалізацію Плану з розмінування земель сільськогосподарського призначення в 9 регіонах України, постраждалих від широкомасштабного вторгнення. Обстеженню та в разі необхідності розмінуванню підлягає понад 470 тисяч 854 гектари земель. Це надзвичайно велика площа, навіть, якщо враховувати, що за результатами обстеження безпосередньо підлягатимуть розмінуванню значно менші обсяги. Тому нами розроблено чіткі та прозорі критерії пріоритетності розмінування – за щільністю забруднення та економічною доцільністю очищення території. В першу чергу зусилля з розмінування будуть спрямовані на малозабруднені землі з багаторічними насадженнями, чи заплановані під посів овочевих та баштанних культур», – прокоментувала Перший віце-прем’єр-міністр – Міністр економіки Юлія Свириденко.

Найбільш економічно обґрунтованим визнано зосередження зусиль на розмінуванні (гуманітарному розмінуванні) першочергових земель сільгосппризначення в Миколаївській та Черкаській областях.

Згідно з вказаними в Плані критеріями щільність забруднення, що впливає на час, необхідний для обстеження та очищення територій, поділяється на категорії:

  • низька – території, де не велися бойові дії, але існує ймовірність виявлення ВНП;
  • середня – деокуповані території, які потрапляли в зону постійних обстрілів, здійснювали свою діяльність військові формування і на яких є висока ймовірність виявлення ВНП;
  • висока – території поблизу лінії бойового зіткнення, стосовно яких є інформація щодо встановлених мінних полів та застосування засобів дистанційного мінування.

Інформацію щодо сільськогосподарських земель за щільністю забруднення та категоріями економічної доцільності готують територіальні громади та подають її до обласної військової адміністрації.

При цьому ОВА мають забезпечити проведення весняно-польових робіт та не допустити невикористання розмінованих земельних ділянок.

Теги
Теги
Зверніть увагу
Сьогодні, 12:30 • Новини • Зверніть увагу

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Кабмін

Статті • Влада i люди
Директорат розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки підготував відповіді на поширені питання зі сфери трудових відносин в умовах воєнного часу.

Кабмін

Статті • Влада i люди
Уряд скористався панікою навколо ескалації на кордонах, щоб викупити частину боргових зобов'язань

Державні підприємства

Статті • Банкрутство; Влада i люди
Міністерство інфраструктури останнім часом «піариться» на гучних проектах, що мають швидше медійний характер. Але не звертають уваги на серйозну проблему, яка стосується річкового транспорту в Україні