Проблемні борги

Працівникам головного танкобудівного заводу України частково погасили борги по зарплаті

15 квітня 2021, 13:35Новини331

Этот материал также доступен на русском

Після перемовин з керівництвом ДК “Укроборонпром”, робітничий колектив підприємства згодився відкликати вимоги про відставку керівництва заводу

  • Посилання скопійованоlink copied

Реагуючи на гучний медійний скандал та відкритий лист до Президента України від профспілки Державного підприємства “Завод імені  В.О. Малишева” (ЗіМ), яке входить до складу Укроборонпрому, керівництво Концерну влаштувало зустріч з трудовим колективом заводу на  пресбрифінгу, який відбувся на території заводу 14 квітня 2021 року.

Напередодні робітникам виплатили половину боргу по зарплаті за лютий-місяць поточного року.

За словами журналістів каналу “Факти ICTV”, керівництво держконцерну пообіцяло робітникам виплатити зарплату за відвантажені двигуни 6ТД1 та 6ТД2 Пакистану й пообіцяло фінансові надходження з контрактів “з іноземними державами”. Схоже, що мова йде про контракт на ремонт поставленого раніше цій ісламській державі численного парку танків Т-80 УД. Він був укладений під час Міжнародної виставки озброєнь IDEX-2021, що проходила в ОАЕ у лютому ц.р. Сума угоди становить $85,6 млн.

“На цьому тижні ми погасили половину заробітної плати за лютий. Десь в середині травня ми сподіваємось отримати авансовий платіж і там буде значна сума, яка забезпечить як мінімум на пів року завантаженість підприємства”, – запевнив заступник генерального директора ДК “Укроборонпром” Ігор Фоменко.

“За підсумками поточного року завод планує отримати позитивний фінансовий результат”, – стверджують у прес-службі Концерну, при цьому додаючи, що “це стане можливо завдяки  реалізації низки антикризових заходів,  ініційованих керівництвом Концерну”.

Чому “антикризовими заходами” в Концерні називають укладений спецекспортерами контракт з Пакистаном та яке взагалі відношення має керівництво “нової команди” до переговорів й продовження співпраці, яка триває з кінця минулого сторіччя (саме наприкінці 90-х років, задовго до появи ДК “Укроборонпром”, було укладено контракт між ДП “Завод імені  Малишева” та Міноборони Пакистану щодо постачання близько 300 танків Т-80УД, котрі власне й будуть ремонтувати, – не зовсім зрозуміло.

Своєю чергою, трудовий колектив заводу погодився на відкликання вимог щодо відставки генерального директора Заводу імені Малишева Василя Криласа, якого робітники звинувачують у численних проблемах підприємства.

Згідно з документом, який підписали гендиректор підприємства Василь Крилас та голова ППО Георгій Калабін, заробітна плата за другу половину лютого буде виплачена в повному обсязі до кінця квітня 2021 року, а за березень – до кінця травня поточного року. З червня керівництво ЗіМу зобов’язалося здійснювати виплати, згідно з чинним законодавством, а отже, без затримок та за стабільним графіком.

Нагадаємо, на сьогодні загальний борг головного танкобудівного підприємства України сягає понад 1,8 мільярда гривень. На відміну від інших бронетанкових заводів, які мають досить об’ємні сталі замовлення від Міністерства оборони України на виготовлення, ремонт та модернізацію бронетехніки, ЗіМ у цьому році має виготовити лише один “парадний” танк БМ “Оплот”, який замовила ДК “Укрспецекспорт”.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Попри війну, майно з "оборонки" переходить у чужу власніть, на землі заводів з’являються ЖК, їхні глави за держгроші орендують транспорт у самих себе

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Ми будемо використовувати всі доступні правові інструменти, щоб відновити справедливість, повернути державні землі законному користувачу та використовувати їх на благо країни.

Укроборонпром

Статті • Банкрутство
Керівник департаменту з питань банкрутства Міністерства юстиції України Владислав Філатов прокоментував окремі положення законодавства щодо реформування Укроборонпрому

Розслідування

Статті • БОРГ-review; Банкрутство
Роки минають, світ модернізується, а питання ефективного управління державними підприємствами Міністерства оборони досі не вирішене.