Попит на фриланс серед українців виріс на 84% — дослідження

22 березня 2023, 18:00Новини256

Этот материал также доступен на русском

ІТ, дизайн, маркетинг — найпопулярніші категорії, на які є попит серед бізнесу

  • Посилання скопійованоlink copied

У перші місяці 2023 року попит на фрилансерів з України виріс на 84% проти минулого року.

Про це йдеться у дослідженні Freelancehunt.

«Зараз ми можемо говорити про стрімке зростання реєстрацій фрилансерів на сервісі, які в пошуках роботи приходять на Freelancehunt. Вважаю за важливе зазначити, що ми підходимо до позначки у 20 000 зареєстрованих нових спеціалістів за місяць. Початок року відзначився черговими піками, які були навіть вищими за зростання у перші місяці війни», — наголошує керівник компанії Freelancehunt Валентин Зюзін.

Що впливає на ринок

Варто зазначити ключові фактори, які впливають на розвиток ринку фрилансу в Україні та збільшення кількості спеціалістів:

  • Більшість користувачів платформ розглядає фриланс як постійне та єдине місце роботи. У Європі та США цей показник сягає до 70%. В Україні у 2021 році, за даними платформи Freelancehunt, він становив 56%.
  • На фрилансі працюють кваліфіковані спеціалісти. Зазвичай це люди віком 24−45 років, з досвідом 2−5 років. 80% з них мають вищу освіту. Це можливість для спеціалістів заробляти більше, ніж в офісі на постійній роботі.
  • Основний попит на послуги фрилансерів генерує малий бізнес. Так, у США 70% підприємців співпрацювали з віддаленими спеціалістами, 81% з них планують надалі наймати фрилансерів, а 83% — погоджуються, що фрилансери дуже допомогли розвитку бізнесу.
  • ІТ, дизайн, маркетинг — найпопулярніші категорії, на які є попит серед бізнесу. Саме ці напрямки динамічно розвиваються у світі технологій.

«Враховуючи війну, економічну кризу, коронавірус та інші фактори, можна сміливо говорити про різке зростання популярності фрилансу. Найближчими роками наша країна може стати лідером у Європі за кількістю фрилансерів, а доля самозайнятих серед працездатного населення може досягати 15−20%. Торік у США цей показник дорівнював 39%, тому українському ринку є куди зростати. Але найголовніше те, що для цього є всі можливості», — йдеться у повідомленні сервісу.

Джерело

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
В розумінні реєстраційного законодавства приватний будинок і земельна ділянка, на якій він розташований, — це різні об’єкти нерухомого майна

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
"СтягниБорг" автоматично формує документ згідно з вимогами закону

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Нові правила значно збільшують фінансове та трудове навантаження на фонди

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Понад 15% українців володіють криптовалютою і багато з них використовують її щодня

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
Звільнення з військової служби через сімейні обставини або інші поважні причини здійснюється за наявності оригіналів документів, що підтверджують таку підставу звільнення

Огляд ринків

Статті • БОРГ-review
У полі зору міжнародної спільноти найголовніше в галузі безпеки – битва проти рашизму