Після війни Україна матиме багато проблем із публічними закупівлями, – експерт

11 травня 2022, 13:08Новини391

Этот материал также доступен на русском

Критерій економічної ефективності для учасників публічного тендеру Україна запровадила лише теоретично, адже вкрай рідко тендер вигравав той, чия пропозиція була заснована на інтересах ефективності

  • Посилання скопійованоlink copied

Штучний наплив грошей із різних джерел у майбутньому створить низку проблем для України, оскільки відсутні стандарти звітності про їх використання. Про це у ексклюзивному інтерв’ю Вorgexpert розповів директор неурядової благодійної організації SOS UKRAINE Довидас Віткаускас.

“Насамперед, буде багато проблем із публічними закупівлями, оскільки Україна вже зараз відчуває штучний наплив грошей із різних джерел — як приватних, так і публічних. При цьому немає жодних стандартів звітності про їх використання, а це створює ризики, які в майбутньому можуть перейти у правові проблеми й судові процеси. Тому чіткі стандарти (як витрачається фінансова допомога, як витрачається допомога в натурі, як проводяться публічні закупівлі, особливо через фінансову допомогу), необхідні вже зараз”, – впевнений експерт.

За словами пана Віткаускаса, параметри відбору переможців у публічних закупівлях мають змінитися. Критерій економічної ефективності для учасників публічного тендеру Україна запровадила лише теоретично, але в реальному житті лише в окремих випадках тендер вигравав той, чия пропозиція була заснована на інтересах ефективності.

“Найчастіше тендери вигравали ті, хто близький до покупців послуги, або ті, хто пропонував низьку ціну. Низька ціна може бути сьогодні, але завтра вона вимагатиме ще більших витрат, інвестицій і грошей платника податків”, – пояснює свою позицію директор SOS UKRAINE.

У цьому контексті експерт зачепив ще одна важливу тему – фінансові потоки. “В Україні не дуже розвинена фінансова система, занадто багато банків, занадто мало звітності, зависокий ризик дефолту, занадто непрозорі процедури банкрутства, неефективні системи збору боргових та інших фінансових зобов’язань. Наприклад, відсоткові ставки навіть при іпотеці й заставі становлять 20% річних або й більше. Це абсолютно неприйнятно й нелогічно, якщо йдеться про розвинену фінансову систему. У Литві іпотека коштує 2% річних, а то й менше. І як зробити іпотеку в Україні в десять разів дешевшою, як зробити так, щоб банки брали участь у фінансовому ринку повноцінніше? Як зробити так, щоб банки почали фінансувати девелопмент і розвиток нерухомості? А це одне з найважливіших політичних, фінансових і правових завдань, які постануть перед Україною”, – констатує він.

На думку Довидаса Віткаускаса, задля вирішення цієї проблеми треба відмовитися від такого відсталого підходу до економіки, за якого всі інвестиції робляться за “свої” гроші, за свій “кеш” із нулем у звітності перед партнерами і клієнтами. “Я сказав би, що одне з найважливіших завдань полягатиме в тому, щоб перебудувати фінансову систему, перевернути її з голови на ноги, щоб банки стали справді повноцінними учасниками цієї системи. І, звичайно, величезною буде роль Нацбанку, який має контролювати ризики інфляції й обережно “друкувати” гроші, має думати про курс гривні, про купівельну спроможність, про макроекономічні критерії. Загальні зусилля фінансових гравців будуть потрібні для того, щоб Україна після війни стала нормальною країною, де відсоткові ставки низькі, а людина, яка купує квартиру, може це фінансувати через доступний кредит на розумних умовах.Резюмуючи, я б сказав, що будуть важливими дві теми — зміна підходу до публічних закупівель і зміна фінансового ринку”, – підкреслив Віткаускас.

Не пропустіть важливе!
Підписуйтесь та отримуйте дайжест новин

Щоденно чи щотижня – обираєте ви!

Думка експерта

Бажаєте стати автором borg.expert?

Матеріали за темою

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Руйнування фіксуються в різних громадах так, аби зберігались метадані світлин – відтак, це можна приймати як докази в судах

Розслідування

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Російський олігарх Анатолій Локтіонов справді хоче допомогти Україні чи боїться санкцій ЄС…

Дослідження

Статті • Війна з Росією; БОРГ-review
Кожна особа має право звернутись до суду України щодо стягнення майнової шкоди з держави агресора – російської федерації

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Більшість колег та товаришів адвоката Іллі Костіна - це люди, які відчули своє зобов'язання перед Батьківщиною захистити її. Але не всі...

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
В нас, українців, немає шляху іншого, ніж перемога

Війна з Росією

Статті • Війна з Росією
Ключовим питанням дискусії стало: “Чи зможе Україна завдяки допомозі Заходу здобути воєнну перемогу?”